Direct naar artikelinhoud

Groen! treurt en vloekt om Sannen

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Jef Tavernier (Groen!) heeft gisteren in het Vlaams Parlement officieel de eed afgelegd als minister van Leefmilieu en Landbouw. Hij volgt zijn partijgenoot Ludo Sannen op, die dinsdag ontslag nam. De eedaflegging stond in de schaduw van de malaise die de partij treft na de keuze van Sannen om zich te concentreren op progressieve frontvorming in Limburg. Voorzitter Vera Dua hekelt het "zuiver politieke machtsspel dat vandaag de toon zet". Volgens fractieleider Jos Stassen kan Ludo Sannen geen deel meer uitmaken van de fractie. Ludo Sannen zelf "betreurt dat de groene partijleiding het inhoudelijk debat niet aangaat, maar hem als persoon tracht te raken".

De wonde die de beslissing van Ludo Sannen binnen groen! nalaat, lijkt vooralsnog niet te helen, integendeel. De uitspraken van Vera Dua en Jos Stassen over de 'ware drijfveer' van Ludo Sannen zetten kwaad bloed bij de ex-minister. "Vera Dua heeft tijdens de uitzending van Terzake gisterenavond (dinsdag, ToC) echt kwetsende dingen gezegd. Ik betreur dat de partij een bepaalde communicatiestrategie hanteert en probeert mij als persoon te beschadigen in plaats van het inhoudelijk debat aan te gaan. Ik begrijp ook niet dat men mij het recht wil ontnemen om groen te zijn. Ik wil mijn roots niet verloochenen. Ik ben ecologist en ik zal dat blijven, wat de partij die zich stilaan als een soort inquisitie opstelt daar ook over zegt."

Sannen pikt het ook niet dat fractieleider Jos Stassen zegt dat hij geen deel meer uitmaakt van de groene fractie in het Vlaams Parlement. "Ik ben lid van Groen! en ik ben op een groene lijst verkozen. Als Jos Stassen van oordeel is dat ik niet meer tot de fractie behoor, dan zal hij me officieel uit de fractie moeten zetten."

Volgens Jos Stassen zet Ludo Sannen zich met zijn uitspraken over progressieve samenwerking sowieso buiten de fractie. "Ik zou willen vragen aan Ludo Sannen om niet langer te zeggen dat hij lid is van de fractie."

Volgens Vera Dua maakt de hele politiek een slechte beurt "Het zuiver politieke machtsspel zet vandaag de toon. Groen! komt niet meer terug op de congresbeslissing van 15 november. Ofwel heb je leden en respecteer je hun beslissing ofwel niet."

De groen!-voorzitter ontkent ook formeel dat er plannen bestaan om haar symbolisch uit te spelen als lijsttrekker op een onafhankelijke groene lijst in Limburg. "Ik trek de lijst in Oost-Vlaanderen, niet in Limburg."

Over de lijsten in andere provincies is nog niets beslist. In Antwerpen circuleren de namen van Freya Piryns, Rudi Daems, Ingrid Pira en Johan Malcorps. De pollcomités spreken zich begin maart uit over de modellijsten die volgens Vera Dua het midden zullen houden tussen vernieuwing en ervaring.

Ludo Sannen: 'Ik betreur dat de partij probeert mij als persoon te beschadigen'