Direct naar artikelinhoud

Minister Vanackere: 'Discreet bevallen betere optie dan vondelingenschuif'

brussel l Ook Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) vindt het geen goed idee om de rol van de vondelingenschuif te versterken. Een (federaal) wetgevend initiatief over discreet bevallen is een betere optie, zei hij in het Vlaams Parlement na de vondst van Thomas De Kleine in de vondelingenschuif dit weekend.

Volgens de initiatiefnemers, de vzw Moeders voor Moeders, heeft de omstreden vondelingenschuif in Borgerhout nu 'haar nut bewezen'. Dit weekend werd de schuif voor het eerst sinds de installatie in 2000 gebruikt. Ook Vlaams Belang-lid Marijke Dillen stelde meteen dat het onderwerp opnieuw bespreekbaar gemaakt moet worden.

Kind & Gezin en CD&V-senatrices Sabine de Bethune en Nahima Lanjri zijn het daar helemaal niet mee eens en pleitten in deze krant al voor 'discreet bevallen'. Daarbij kan de moeder bevallen zonder dat haar naam op de geboorteakte verschijnt, maar worden wel beperkte gegevens in een gesloten register bijgehouden, net als een schets van de omstandigheden bij de geboorte of afstand van het kind.

Minister Vanackere stelde gisteren dat de Vlaamse regering de vondelingenschuif geen goed idee vindt. Een kind te vondeling leggen is strafbaar en eraan meewerken is dat ook. Bovendien heeft elk kind het recht zijn afstamming te kennen. Vanackere wees erop dat Dillen die argumenten enkele jaren geleden zelf aanvoerde om de vondelingenschuif af te keuren.

Maar het belangrijkste argument tegen de schuif is volgens Vanackere dat er geen begeleiding voor de moeder voorzien is en zelfs geen garantie dat de moeder het kind daar zelf en uit vrije wil achterlaat.

(Belga / NC)