Direct naar artikelinhoud

Qatarese sjeik zendt Makélélé naar Eupen

Claude Makélélé moet AS Eupen in eerste klasse A houden. De Fransman speelde bij Real, Chelsea en PSG, maar telt slechts dertien matchen als T1. Hij leidt vandaag de eerste training.

Jordi Condom is niet langer de trainer van Eupen. Mocht die naam u weinig of niets zeggen, die van zijn opvolger zult u ongetwijfeld kennen. Claude Makélélé volgt de Spanjaard op. De 44-jarige Fransman leidt deze voormiddag voor het eerst de training en wordt daarna voorgesteld.

Een straffe toer van de Panda's. Al moet Makélélé als trainer zijn sporen nog verdienen. Hij verruilt nota bene de Premier League voor de Kehrweg. Makélélé stopte gisteren als assistent van Paul Clement bij Swansea City. Een band met België heeft Makélélé niet. Tenzij dan dat zijn vader André-Joseph in de jaren 70 in onze tweede klasse actief was.

Qatar Sports Investments is de link tussen Makélélé en Eupen. Nasser al Khelaifi is niet alleen de eigenaar van PSG maar ook van de Aspire Academy, waartoe Eupen behoort. Makélélé sloot zijn spelerscarrière af bij PSG en zette er zijn eerste stappen als assistent-coach. Al Khelaifi en Makélélé zijn dus geen onbekenden voor elkaar. De sjeik plaatst de Fransman nu dus op de bank van Eupen.

Echte balveroveraar

Een Franse titel, de Champions League en twee keer kampioen van Spanje met Real Madrid en met Chelsea twee keer de beste van de Premier League. Claude Makélélé heeft er een fenomenale spelerscarrière op zitten. Zinédine Zidane betreurde in 2003 openlijk zijn vertrek bij Real Madrid. Makélélé ging, David Beckham kwam. Het inspireerde Zidane tot de volgende gevleugelde uitspraak: "Waarom een extra laagje goud op een Bentley leggen als je de motor kwijt bent?"

Steve McManaman noemde hem de belangrijkste maar minst gewaardeerde middenvelder van de Koninklijke. Hij werd een referentie. 'A la Makélélé', zo omschreef men in die periode een pure balrecuperator op het veld. José Mourinho maakte hem ook bij Chelsea belangrijk en Makélélé piekte opnieuw. Met Les Bleus was hij erbij tijdens de finale van het WK in 2006 - u weet wel, met die bewuste kopstoot van Zidane.

Als speler maakte Makélélé topcoaches als Courbis, Del Bosque en Mourinho mee. Als assistent werkte hij bij PSG aan de zijde van Ancelotti en Blanc. Hij kreeg dus kansen genoeg om van de allergrootsten te leren, maar of in hem ook een goede trainer schuilt, moet de Fransman nog bewijzen.

Een enkele keer kreeg hij de kans bij Bastia. Amper zes maanden hield hij het uit op Corsica. Na een 10 op 36 en een negentiende plek in de Ligue 1 werd hem vriendelijk de deur gewezen. Als we er een bekermatch bij tellen, blijft zijn trainerscarrière voorlopig beperkt tot dertien wedstrijden. Vorig jaar ging hij even aan de slag als sportief directeur van Monaco.

Zijn job als rechterhand van Clement bij Swansea geeft Makélélé nu dus op om het in Eupen opnieuw als hoofdcoach te proberen.