Direct naar artikelinhoud

Topvrouw PostNL legt schuld bij Belgen

PostNL-topvrouw Herna Verhagen wijst voor de mislukte overname door Bpost naar de Belgen. 'De manier waarop Bpost het proces heeft gevoerd, heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand.'

De beslissing van PostNL om het "finale en verbeterde bod" van Bpost gisteren definitief af te wijzen, kwam er volgens Verhagen omdat "geen van de stakeholders positief stond tegenover een overname". De schuld voor dat gebrek aan steun, legt de PostNL-topvrouw grotendeels bij de strategie van Bpost zelf. Verhagen hekelt vooral de openbaarheid van het overnamebod, waardoor het Belgische postbedrijf er volgens haar "een publiek proces" van heeft gemaakt.

Tegenover de Nederlandse krant de Volkskrant geeft ze mee: "We kregen van grote klanten te horen dat ze een overname niet zien zitten. Ook bij andere belanghebbenden ontbrak het duidelijk aan steun voor een overname. En steun was cruciaal. Ook zou een overname negatieve gevolgen hebben gehad voor onze winstgevendheid en de werkgelegenheid."

Debat weg van publieke plaats

"Bpost heeft er bewust voor gekozen om zijn bod op 6 november publiek te maken. De weken nadien zijn interviews gevolgd, die de ontstane commotie in Nederland verder hebben gevoed. Ik zou het toch wel een beetje anders gedaan hebben", verklaarde Verhagen daarover.

Volgens Bpost-CEO Koen Van Gerven ligt de schuld echter bij PostNL. Het Nederlandse postbedrijf wilde het niet over inhoud hebben en de inmenging van de Nederlandse politiek was ongezien, foetert hij.

Het is voor Van Gerven niet duidelijk waarom de overnamepoging op een mislukking is uitgedraaid. "We hebben verschillende keren voorgesteld om het debat weg te halen van de publieke plaats en om te praten over de echte problemen, los van het sentiment en de ketelmuziek", zegt hij. "De publieke plaats is niet waar zo'n transactie besproken moet worden."

De reden dat het debat op straat werd gevoerd, is volgens Van Gerven "een spijtig lek in Nederland". Hij verwijst naar een intern en vertrouwelijk werkdocument dat uitlekte in de Nederlandse krant Het Financieel Dagblad. "We hebben het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was, intussen aan de deur gezet."

Maar, zo stelt Van Gerven vervolgens, pogingen om tot een gesprek achter gesloten deuren te komen, mislukten. "Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze er belang bij hadden om het openbaar te houden." De CEO vermoedt "een een-tweetje tussen politiek en bedrijf" om het niet over de inhoud te moeten hebben.

Wat de Nederlandse topvrouw Verhagen ontkent. "Je kunt niet ontkennen dat postvoorziening plaatsvindt in een gereguleerde markt. Dan zal je wel degelijk rekening moeten houden met de overheid die de regels bepaalt voor die markt. Maar uiteindelijk is onze afwijzing afhankelijk van heel veel stakeholders, niet alleen de overheid"

Verder in de Volkskrant zegt ze nog: "Bpost zou niks hebben bijgedragen aan de winstgevendheid van PostNL. Bovendien heeft PostNL al een succesvolle transformatie ondergaan van een postbedrijf naar zowel een postbezorger als een pakketbezorger en een logistiek bedrijf. Dit hebben we gedaan zonder hulp van de Belgen."

Geen vijandige overname

Een vijandige overname, waarbij de aandeelhouders rechtstreeks worden aangesproken, had Bpost al op voorhand uitgesloten en Van Gerven herhaalt dat nogmaals. "Als een vriendelijk bod al zo moeilijk is, heeft dat geen zin. Nederland heeft efficiënte beschermingsconstructies rond zijn bedrijven opgetrokken. We gaan onze tijd daar niet aan spenderen."

Bpost kijkt daarom uit naar andere opportuniteiten "om onze sterke balans aan te wenden en onze groei verder te versnellen".

Op de beurs van Amsterdam kelderde het aandeel van PostNL met 13,5 procent. Bpost boekte in Brussel 0,9 procent winst.