Direct naar artikelinhoud

Duits minister Schäuble wil EU-Commissie verzwakken

In de nasleep van het brexitreferendum oppert Duits minister van Financiën Schäuble in een interview een opmerkelijk voorstel. Hij bepleit een beperkte rol voor de Europese Commissie.

In het gesprek met de krant Welt am Sonntag stelt Wolfgang Schäuble dat de huidige EU-crisis vooral moet worden behandeld door de regeringen van de lidstaten, niet per se door de Europese Commissie en haar voorzitter Jean-Claude Juncker. Dat komt dus neer op een aanzienlijk verlies van invloed van de EU-Commissie.

"We kunnen de toenemende demagogie en diepe euroscepsis niet gewoon laten doorgaan zoals voorheen", aldus Schäuble. En hij roept op het principe van de 'intergouvernementele aanpak' te bekrachtigen. Met andere woorden: wanneer de Commissie er niet slaagt met oplossingen te komen, dan is het aan de lidstaten. "Ik was vorig jaar al erg geïrriteerd omdat de Commissie zo traag op de vluchtelingencrisis reageerde. Het is de plicht van de regeringen om in te grijpen", aldus nog de Duitse minister.

Ondertussen doet ook het gerucht de ronde dat Duitsland, met name bondskanselier Angela Merkel, Juncker binnen het jaar aan de kant zou willen schuiven. De Britse krant The Sunday Times publiceerde daarover gisteren een verhaal dat gebaseerd is op uitspraken van een anonieme Duitse regeringsbron. Berlijn kon allesbehalve lachen met het leedvermaak dat Juncker tentoonspreidde na het brexitreferendum. Enkele Oost-Europese lidstaten trokken zijn leiderschap de afgelopen week al publiekelijk in twijfel.

Nog volgens de geruchtenmolen zou een eventuele coup al voor augustus zijn. Als mogelijke opvolger voor Juncker wordt de Nederlander Frans Timmermans genoemd. De socialist is momenteel eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en de rechterhand van de Luxemburgse voorzitter.