Direct naar artikelinhoud

Dreigbrief met kogel voor De Wever

N-VA-kopstuk Bart De Wever is opnieuw met de dood bedreigd. Gisteren kwam op de redactie van Het Laatste Nieuws een kogelbrief toe. De onbekende briefschrijver dreigt met geweld tegen de burgemeester van Antwerpen.

De brief, afgestempeld in Gent, kwam gisterochtend toe op de redactie van Het Laatste Nieuws met in de enveloppe een kalasjnikovpatroon. De begeleidende brief vat bedaard aan. De schrijver stelt dat hij de jacht op mensen zonder werk beu is. "Wij hebben er genoeg van om als werklozen altijd als profiteurs beschouwd te worden. Intussen zijn velen hun uitkeringen gedaald of geschorst. De werkloze heeft hier niet om gevraagd en voor bepaalde groepen is het niet makkelijk om een job te vinden."

In de tweede alinea verscherpt de toon. "Wij zullen niet nalaten bij volgende schorsingen geweld te gebruiken in de RVA-kantoren. En ook onze grootste vijand N-VA - met de heer Bart De Wever, die enkel gericht is op de rijke klasse en de arbeidersklasse nog armer wil maken - zal ons doelwit zijn."

De briefschrijver tekent met H.L.V.S en daaronder tekeningen van kalasjnikovs, het wapen van vele guerrilla-bewegingen. H.L.V.S zou 'Hasta La Victoria Siempre' ('De zege is aan ons') kunnen betekenen. Dat is de strijdleuze van Che Guevarra - 's werelds meest befaamde guerrillero, bekend als voorman van een hoop linkse revoluties in Latijns-Amerika in de jaren vijftig en zestig, en dan vooral die in Cuba.

Onmiddellijk na de lezing verwittigde de redactie politie en parket. De agenten namen de brief op vraag van het parket in beslag. De brief, kogel en enveloppe zullen onderzocht worden op sporen om te weten te komen wie de man of vrouw is achter de doodsbedreiging. Via het parket werd vernomen dat men de dreigingen zeer serieus neemt. Wat dat wil zeggen is niet helemaal duidelijk. "Bart De Wever, zijn huis en zijn gezin worden al nauw in het oog gehouden na eerdere bedreigingen. Hij is nu al de best bewaakte burgemeester van het land en door deze nieuwe bedreiging gaat dat wel even zo blijven", weet een goeie bron.

Ervaren speurders vermoeden alvast dat de opsteller van de dreigbrief niet meteen tot een georganiseerd ondergronds links terreurnetwerk of wat dan ook behoort. "Het lijkt eerder een eenzame werkloze bij wie het potje aan het overkoken is, omdat hij zijn werkloosheidsuitkering dreigt te verliezen. Banaal op het eerste gezicht, maar net zulke types zijn vaak tot veel in staat. Ze hebben niet veel meer te verliezen en het maalt in hun hoofd. Bijgevolg zouden ze wel eens heel gevaarlijk uit de hoek kunnen komen."

Bart De Wever wou gisteren niet te veel reageren op de dreigementen. "Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat iemand hem bedreigt. Maar we gaan ons beleid niet veranderen en de burgemeester gaat er ook niet bang voor thuisblijven", zegt zijn woordvoerder.

In oktober nog waren er de doodsbedreigingen van de Vlaamse Syriëstrijders aan het adres van de Antwerpse burgemeester en vorig jaar werd er een afgehakte varkenskop aangetroffen op zijn oprit.