Direct naar artikelinhoud

Blijweert nog gespot met De Wever

BRUSSEL

Dat N-VA en MR lobbyist Blijweert inschakelen als fixer is koren op de molen van hun politieke tegenstanders. Alle betrokkenen zitten verveeld met het uitlekken van zijn rol.

Na de onthulling dat de veelbesproken Blijweert de mysterieuze zesde man aan tafel was naast de kopstukken van N-VA en MR haastte iedereen zich om zijn rol te minimaliseren. De meesterlobbyist was niet meer dan een tussenpersoon, de fixer die de ontmoeting had helpen opzetten. Hij hoorde bij geen enkele delegatie. Noch bij die van MR, noch bij die van N-VA. “We waren zelf verbaasd dat Blijweert ook mee aan tafel bleek te zitten”, klonk het bij de N-VA. “We hebben de betrokkenen laten weten dat die formule niet voor herhaling vatbaar was.”

Hoewel een succesvol zakenman - hij heeft samen met zijn broer onder andere een goed draaiend aluminiumbedrijf - heeft Blijweert geen al te beste reputatie. Nooit veroordeeld, maar wel genoemd in tal van corruptiezaken. Dat weerhoudt heel wat politici, van alle strekkingen, er niet van om achter de schermen goeie relaties te blijven onderhouden met de lobbyist. “Ook N-VA’ers”, benadrukken verschillende bronnen. De partij wilde gisteren liever niet te veel woorden vuil maken aan de aanwezigheid van Blijweert in Bruneau eind augustus, de Vlaams-nationalisten willen alleen nogmaals benadrukken dat hij “geen enkele rol speelt in de partij”.

Begin december werden Blijweert en De Wever opnieuw samen opgemerkt, in het sterrenrestaurant van het Brusselse Radisson SAS-hotel. Ook staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) zat mee aan tafel. Dat etentje kreeg gisteren bij een aantal andere partijen grote en belangrijke proporties aangemeten. Een nieuwe geheime vergadering, werd gefluisterd, deze keer om de lokale kartels tussen N-VA en CD&V in Oost-Vlaanderen in alle stilte te bestendigen. Naast De Wever, Schouppe en Blijweert werden in de geruchtenmolen ook Wouter Beke (CD&V) en Siegfried Bracke (N-VA) als aanwezigen genoemd.

Beke valt compleet uit de lucht. “Ik ontken formeel dat ik ooit aanwezig was bij zo’n vergadering. Trouwens, ik heb nog nooit met Bracke over de kartels gepraat.” Ook bij N-VA spreken ze met klem tegen dat er ooit in die samenstelling is vergaderd over de lokale kartels, of dat Blijweert ooit aanwezig was op een politieke vergadering. Bruneau buiten beschouwing gelaten.

Blijweert schept duidelijkheid. “Ik moet u teleurstellen, het was helemaal geen geheime vergadering”, verduidelijkt hij aan de telefoon. “Ik was in het restaurant gaan eten met een klant, een heel grote klant trouwens, en ik zag Bart en Etienne zitten. Zij twee, niemand anders. Omdat ik hen ken, zijn de klant en ik mee aangeschoven om nog samen een koffie te drinken na het eten. Open en bloot, zonder geheimdoenerij. Is daar soms iets mis mee?”

Ook Schouppe verwijst de insinuaties over een geheime vergadering resoluut naar de prullenmand. “Geloof me, als we in het geheim willen vergaderen over het kartel doen we dat echt niet in een restaurant waar zeker vijftig andere klanten ons zien. Ik ken De Wever heel goed uit mijn tijd als politiek secretaris van CD&V. We gaan geregeld met mekaar eten om bij te praten, we hebben die keer niet eens over het kartel gepraat. Blijweert, die ik redelijk goed ken, kwam voorbij en ik heb hem uitgenodigd om nog een koffie te drinken met ons. That’s it. Meer moet u daar echt niet achter zoeken.”