Direct naar artikelinhoud

Een wilde ziel van 59 jaar

In de eighties maakte Renaat Vandepaepeliere de New Beat-muziek groot met zijn R&S Records-platenlabel. Vandaag is Record Store Day. Een ideaal bezoek dus.

Hij draagt het César-hondje naar de zetel en maakt een dubbele espresso. "Het is een oud besje. Ze waren met twee, de andere moesten we vorige week laten inslapen." Van een legende van de nacht verwacht je deze vredige setting niet. Maar schijn bedriegt: Renaat is 59, en binnenin schuilt een wilde ziel. Een rustige ochtend, week of weekend, zit er niet in. "Het weekend bestaat niet, dan moet ik uitgaan. In de week eigenlijk ook. Anders word ik ambetant." Wat hij dan doet aan de ontbijttafel? "Sabine (zijn partner) leest al 34 jaar de krant voor. Ik lees niet, ben daar te onrustig voor. Dan gaat de koptelefoon op en beantwoord ik mijn mails. Echte rust vind ik in de club. 's Nachts in mijn cocon."

"Mensen vinden het leuk om oud te worden. Ik vind daar geen zak aan. Ik zit altijd tussen de jeugd en denk 'hoe lang heb ik nog?'." Niet dat hij niet meer mee kan: "Ik kan drie dagen wakker blijven, met powernaps tussendoor. Doorgaan op fantastische muziek. Op zoek naar het begin van iets. Iets dat gaat ontploffen. Ik blijf tot de laatste. That's when the magic happens." Hij vindt het vreselijk dat er zoveel muziek is en hij niet alles kan volgen. Toch nam hij een break van 6 jaar. Hij begon een paardenboerderij. Het was zijn broer die op zijn sterfbed zei dat hij moest doorgaan. "Dus ben ik van mijn tractor gekropen en herbegonnen. Ik heb geen vrienden van mijn leeftijd. Die zitten thuis met een job en een zagende vrouw. Sabine verdient een medaille. Ik ben geen makkelijke mens. Wij hebben bewust geen kinderen. Omdat ik een egocentrische zak ben. Ik neem mijn tandenborstel en ben weg. Naar Berlijn, Ibiza of Istanbul. Als ik moet doodvallen, laat het dan ergens in een club of op een festival zijn."