Direct naar artikelinhoud

Erdogan stapt naar Hof voor Mensenrechten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt met 'alle mogelijke diplomatieke sancties' tegen Nederland. Hij wil zelfs naar het Hof voor de Mensenrechten stappen.

"Als u de Turks-Nederlandse betrekkingen wilt opofferen voor de verkiezingen van komende woensdag, dan zult u de prijs betalen", dreigde Erdogan dit weekend nadat twee van zijn ministers verboden werd Turkse Nederlanders toe te spreken, waarna rellen uitbraken in Rotterdam en Amsterdam.

Diplomatieke strafmaatregelen volgden snel. De Nederlandse ambassadeur in Turkije is tijdelijk niet welkom in Ankara. De ambassade, consulaten en residenties zijn afgesloten om veiligheidsredenen en het luchtruim is afgesloten voor Nederlandse diplomaten. Ook Handelssancties zijn een mogelijkheid.

Nederlanders die zaken doen met Turken en omgekeerd, wachten bang af. Toch dreigt Turkije bij sancties zélf de zwaarste prijs te betalen. "Het land verkeert economisch in zwaar weer. De groei en investeringen zijn flink teruggelopen. Als Nederlanders Turkije gaan mijden, snijdt het land zichzelf in de vingers", voorspelt Marijke Zewuster van ABN AMRO.

Het Turkse toerisme zou bij sancties misschien wel het zwaarst worden getroffen. Door het Syrische conflict, de mislukte staatsgreep van vorige zomer en een aanslagengolf bloedt de sector nu al hevig: vanuit Nederland daalde het aantal boekingen met 30 procent tot het laagste niveau in tien jaar tijd.

Zowel Nederland als Duitsland hebben alvast hun reisadvies voor Turkije aangepast. Beide roepen landgenoten in Turkije op om samenscholingen te vermijden, omdat protesten zich tegen hen zouden kunnen keren.