Direct naar artikelinhoud

STVV stunt bij rentree in eerste

Negentig minuten gespeeld in het nieuwe seizoen en Club Brugge is al meteen tegen zijn eerste nederlaag aangelopen. Blauw-zwart stond op voorsprong, tot doelman Bruzzese die plots weggaf. Ryan wordt nu al gemist.

Het was een hoofdpunt in VTM-avondnieuws van afgelopen dinsdag: 'Vier dagen voor de competitiestart is Club Brugge zijn doelman kwijt.' Alsof ze daar de bui zagen hangen. Kan Sinan Bolat dezelfde puntenpakker worden als zijn voorganger? Wij vrezen daarvoor.

De haastig in elkaar geknutselde defensie van Club Brugge diende in het openingskwartier al meteen een paar SOS-signalen uit te sturen. De Bock mocht van geluk spreken dat Delferière zijn opzichtige handsbal niet met een strafschop bestrafte. Yohan Boli devieerde een vrijschop naast het doel van Bruzzese, die op zijn beurt plat ging bij alweer een stilstaande fase.

Allemaal de vruchten van een sterke beginfase van STVV, dat met Boli geen onaardig aanspeelpunt heeft, en voorts in het offensieve gedeelte beschikt over een cocktail van snelheid, wendbaarheid en enthousiasme. Maar net zo rap zakte de thuisploeg weg. Het verval was groot. Misverstanden, dekkingsfouten, chaos bij momenten. Vandaar dat Club gaandeweg dominant kon zijn, en het pijnpunt - de defensie - niet of weinig opviel.

Club vond in Vázquez zijn spelverdeler in grootse doen, Vormer maalde zijn kilometers en Diaby is zonder meer een talent. Het was zijn rush die aan de basis lag van de Brugse voorsprong. Via Vázquez en Cools - prima assist - belandde de bal bij De Sutter, die netjes afrondde (0-1).

Even later vergat Diaby, nadat hij alles goed had gedaan, om voor een leeg doel de boeken toe te doen.

Mick Jagger

So far so good voor Michel Preud'homme, die met zijn ongeschoren baard er een beetje uitziet als een ouwe rocker. Mick Jagger in Stayen, of zoiets.

Tot voor het eerst dit seizoen het spook van Mathew Ryan opdoemde. Een doelman bij wie een buit, op een enkele uitzondering na, in veilige handen was.

Een afstandsschot in de weke Limburgse zomerlucht dwarrelde richting Bruzzese. De vervanger van de vervanger van Ryan loste het leer en de lepe Fernandes tikte eenvoudig binnen (1-1).

Ineens zag je hoe dit Club Brugge de persoonlijkheid ontbeert om zich over de opdoffer te zetten. Club zakte daarna helemaal in elkaar. Junior Edmilson mocht ongehinderd aanleggen en poeierde de bal enig mooi voorbij Bruzzese (2-1).

Club kreeg nadien de mogelijkheid om zich alsnog in de match te knokken, na de rode kaart voor (anti-)held Edmilson. Preud'homme beukte met Refaelov en Storm, en nadien met Oulare. Zonder succes, mede dankzij twee late saves van Dutoit.

Als dat voor Club maar goed afloopt in Athene, dinsdag, in de Champions League-voorronde.