Direct naar artikelinhoud

Slechts 6 procent beschermt zich genoeg tegen zon

Negen op de tien Belgen zijn zich bewust van de gevaren van de zon, maar toch beschermt amper 6 procent zich voldoende tegen UV-stralen. 'Deze week, met de eerste felle zonnestralen van het jaar, is het risico het grootst.'

Zalig toch, die eerste lentezon voelen op je blote huid. Maar onbezonnen zonnen houdt ook heel wat risico's in. "Melanoom is de meest voorkomende vorm van kanker", zegt dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma, een netwerk van dermatologen in 33 Europese landen. "Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. We verwachten dat dit er over 20 jaar drie keer meer zijn. En toch beschermt slechts 6 procent van de Belgen zich het hele jaar door. Daarmee zijn we de slechte leerling van Europa.

"Hoe dat komt? Omdat we niet vaak genoeg buitenkomen. Maandenlang, tijdens herfst en winter, blijven we binnen. Als de zon zich dan eindelijk vertoont, willen we daar maximaal van profiteren en gaan alle remmen los. Maar onze huid is dan extra kwetsbaar. Zoek dus altijd voldoende de schaduw op, smeer herhaaldelijk zonnecrème met een hoge factor en draag een zonnebril of beschermende kleding."

Wat dat laatste betreft, zijn de Belgen uitzonderlijk laks: slechts 7 procent hult zich in zo'n outfit, terwijl het Europese gemiddelde 16 procent bedraagt. Nochtans kan een beetje minder bloot op hete dagen heel wat problemen voorkomen, zegt professor textielkunde Lieva Van Langenhove (UGent). "Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter. Donkere kleding biedt een betere UV-bescherming dan witte."

Je kunt ook kiezen voor 'slimme' kleding die verkrijgbaar is in sportzaken. "Daarin staat een label dat de Ultraviolet Protection Factor vermeldt. Hoe hoger die UPF, hoe beter", zegt Van Langenhove.

Een Europese preventieweek loopt van 8 tot 12 mei. www.euromelanoma.org