Direct naar artikelinhoud

Saudische koning lapt Franse wet aan zijn laars

Na wat gekissebis krijgt de Saudische koning Salman dan toch een vergunning om een privélift te bouwen van zijn Franse vakantiehuis naar de Azuurkust. Kwestie van een shortcut te kunnen nemen.

De man en zijn 500-koppig gevolg zorgden eerder deze week al voor opschudding aan de Côte d'Azur. Koning Salman brengt momenteel zijn vakantie door in zijn optrekje in Vallauris, in een villa met de allures van een paleis. Reden genoeg om omwonenden en andere zonnekloppers van het Franse strand te weren, vond hij.

Lokale actievoerders zijn woedend, want volgens de wet is het strand publieke ruimte. "Wij kunnen niet accepteren dat onze wetten niet worden gerespecteerd, of het nu om de koning van Saudi-Arabië of de paus gaat", hekelt milieubeschermer Blandine Ackermann, die in één adem met een proces dreigt.

De koninklijke familie van Saudi-Arabië ligt evenwel niet wakker van de Franse wet. Vorige week nog stortten bouwvakkers een betonnen plaat in het zand, bedoeld voor de aanleg van een privélift van villa Aurora naar het strand. De bouw werd gestaakt omdat er geen vergunning was. Maar die is er nu wel.

Activisten hebben zo hun vermoedens over welke motieven hier spelen. Met de komst van de Saudi's zijn politiek-economische belangen gemoeid, klinkt het. "De Franse staat, de (wapen)industrie, de luxeboetieks van Cannes, ze willen de Saudi's allemaal te vriend houden."

Zoals Frans magistraat Eric de Montgolfier ooit opmerkte: "Aan de Côte d'Azur heb je twee soorten moraal, eentje voor adelaars en eentje voor duiven."