Direct naar artikelinhoud

Anarchistische terreur steekt weer de kop op

Drie brandstichtingen in enkele dagen tijd bij Belgische defensiebedrijven zetten het gerecht nu op het spoor van anarchistische groeperingen. Ook in Frankrijk lijkt de extreemlinkse terreur weer op te laaien.

Brandweerwagens uit Mechelen en de naburige zones moeten eind september uitrukken om een enorme vlammenzee in het industrieterrein Mechelen-Noord te bedwingen. Een brand bij het bedrijf Varec, dat rupsbanden en andere onderdelen maakt voor militaire voertuigen, zorgt daar ook voor een immense rookpluim.

Dit is de eerste van drie verdachte brandstichtingen, die nu gelinkt kunnen worden aan anarchistische groeperingen. Al kan het parket van Mechelen momenteel niet bevestigen dat de brand aangestoken is, toch zijn er twee onafhankelijke brandhaarden opgemerkt, wat wel zou wijzen op kwaad opzet. "Dat is zeker niet uit te sluiten", zegt Nele Poelmans van het Mechelse parket. "Maar het onderzoek naar de stalen is momenteel nog lopende."

Vreemd genoeg breken er de volgende dagen nog twee branden uit bij Belgische defensiebedrijven. Zo gaat twee dagen later een deel van het bedrijf Teksam in Genk in vlammen op, dat telescopische masten maakt voor camera's van militaire voertuigen. En op 28 september ligt er een geïmproviseerde bom in een gebouw van Thales Belgium, die de ontmijningsdienst onschadelijk moet maken. Thales produceert erg geavanceerde wapensystemen zoals dronetechnologie.

Een veiligheidsbron heeft aan Het Nieuwsblad verklaard dat het gerecht zeker rekening houdt met de piste van anarchistische terreur, ook al kan het federale parket - dat normaal gezien terreuronderzoeken voert - dat niet bevestigen.

De piste komt nochtans niet uit de lucht gevallen. Niet enkel is er hier sprake van een patroon: steeds zijn defensiebedrijven het doelwit en in twee van de drie gevallen worden gasflessen gebruikt om brand te stichten. Bovendien zijn het anarchistische websites die als eerste het verband tussen de drie gevallen naar buiten brengen. De Franse site Info Libertaire tweette bijvoorbeeld: "Gent, Herstal, Mechelen: mooi hoe panden van de militaire industrie in rook opgaan."

De drie defensiebedrijven weigeren om uitleg te geven en bij de kabinetten van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie blijft het stil. "De zaken worden met de loep bekeken, maar momenteel is het te vroeg voor commentaar", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon (N-VA).

Publiciteitsacties

Het Amerikaanse zakeninlichtingenbedrijf Stratfor ziet echter wel een link tussen de aanvallen. En hoewel anarchisten vaker gasflessen gebruiken om aanslagen te plegen, is het volgens analist Ben West de eerste keer dat ze defensiebedrijven aanvallen. "Het zou me niet verbazen dat er nog aanvallen volgen", zegt hij. "En waarschijnlijk heeft deze groep banden met netwerken in andere landen."

In Frankrijk zijn er namelijk ook onlangs acties gepleegd, die gelinkt worden aan anarchistische groeperingen. Vorige week nog gingen in Limoges 21 voertuigen van het elektriciteitsbedrijf Enedis in vlammen op en dezelfde dag zetten anarchisten drie auto's van de politie van Clermont Ferrand in lichterlaaie.

Beide aanslagen zijn opgeëist door de groep Rage en op de website Insurrection News staat de meest recente aanslag ook gedetailleerd beschreven. Het motief van de aanval staat er zelfs duidelijk bij: "Politiewagens in brand steken is voor ons een manier om de staat aan te vallen."

Terreurexpert Claude Moniquet gelooft dat het hier om "publiciteitsacties" gaat. Hoewel anarchistische groepen altijd al hebben bestaan, zijn ze sinds de economische crisis een pak agressiever geworden, zeker in Frankrijk, Italië en Griekenland, zegt hij. "De Franse inlichtingendiensten nemen de dreiging die van hen uitgaat echt serieus. Voorlopig hebben die groepen enkel nog infrastructuur vernietigd, maar het risico dat ze zich op personen gaan richten is reëel."