Direct naar artikelinhoud

Sorteren wordt makkelijker: alle plastic mag in blauwe zak

Eén blauwe zak voor alle plastic, maar ook metalen verpakkingen en drankkartons. Dat is het principe van het nieuwe afvalbeleid van Fost Plus.

De afvalverwerker wil vanaf 2019 het nieuwe systeem stapsgewijs in heel België invoeren.

Sorteren wordt dus eenvoudiger voor de burger: alle types plastic verpakkingen mogen in de blauwe zak worden gestopt, dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plastic folie.

Nu zijn naast metalen verpakkingen en drankkartons alleen plastic flessen en flacons toegestaan in de blauwe zakken. Met de nieuwe stap wil Fost Plus "de circulaire economie bevorderen en op langere termijn overal een recyclageoplossing bieden voor alle verpakkingen op de markt".

De evolutie zal volgens Fost Plus toelaten om acht kilogram extra per jaar per inwoner in te zamelen. België zal zo een recyclagepercentage van 64 procent bereiken, boven de Europese aanbevelingen (45-55 procent verwacht vanaf 2025).

De uitrol van de nieuwe blauwe zak, die in principe op 1 januari 2019 voor 1,5 miljoen inwoners begint, zal over twee jaar worden gespreid en in drie golven gebeuren. Vanaf 2021 zal de nieuwe uitgebreide blauwe zak beschikbaar zijn voor alle Belgische gezinnen. De geleidelijke invoering geeft volgens Fost Plus alle betrokken partijen de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren en nieuwe sorteer- en recyclagevoorzieningen te ontwikkelen.

Statiegeld

Rob Buurman van milieuorganisatie Recyclingnetwerk noemt de milieuwinst met het nieuwe systeem klein. "Het gaat erom wat je met het opgehaalde materiaal kan doen. De kwaliteit van het ingezamelde, heterogene materiaal gaat achteruit."

Sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe juicht dan weer toe dat Fost Plus extra inspanningen wil doen om te recycleren, maar waarschuwt ervoor om alles in één zak te laten belanden. "Zo kunnen we niet naar 100 procent gerecycleerde flessen gaan, omdat de verschillende soorten plastic te veel vermengd zijn en er ook voedselresten tussen zitten, wat problemen kan opleveren met betrekking tot voedselveiligheid".

Hij pleit voor de parallele invoer van statiegeld op flesjes en blikjes, zoals nu gebeurt met glazen flessen. Fost Plus wil daar niet van weten. "We willen de consument niet confronteren met nog een ander systeem", zegt voorzitter Stephan Windels.