Direct naar artikelinhoud

Gij zult snoeien in de nieuwsdienst

"Onze nieuwsdienst is chronisch onderbemand, zeker de ploeg van Het journaal." Wellicht elke nieuwsredactie zal deze week met ongeloof en hoongelach de uitspraken van VRT-journalist Tim Pauwels gelezen hebben. Dat de 400 man tellende nieuwsdienst geen reserves meer heeft, komt weinig geloofwaardig over bij journalisten die maar al te vaak twee of drie VRT-journalisten op een en dezelfde persconferentie zien.

Neem nu het debat woensdag in het Vlaams Parlement. Terwijl Goedele Devroy een item voor Het journaal maakte, nam Bart Verhulst de live interventies voor zijn rekening. Yves Borms mocht ondertussen een reportage maken over de besparingen in de cultuursector en bij de VRT. Dirk Van Zundert was in datzelfde parlement voor Terzake, terwijl Linda De Win er de eer van Villa Politica hoog hield. En dan tellen we de radio nog niet mee. Bij VTM deed Jan De Meulemeester de verslaggeving voor de nieuwsuitzendingen en de live interventies op zijn eentje.

De vorige minister van Media Ingrid Lieten (sp.a), niet meteen een VRT-vijand, had de openbare omroep al de raad gegeven de werking van de nieuwsdienst onder de loep te nemen en bijvoorbeeld minder naast elkaar te werken. Zonder resultaat. Niet verwonderlijk dus dat diezelfde boodschap nu opnieuw te horen valt. Deze keer komt die bovendien van partijen die de VRT iets minder gunstig gezind zijn. Wanneer er bij programma's als Terzake en Reyers laat geklaagd wordt over de naar VRT-normen schaarse bezetting gaan dan ook al snel stemmen op om die twee programma's, die toch al behoorlijk dicht in elkaars vaarwater zitten, samen te voegen.

Ook over deredactie.be is het laatste woord nog niet gezegd. In aanloop naar de nieuwe beheersovereenkomst zal er nog behoorlijk gediscussieerd over de rol van die website. De nieuwswebsite is een doorn in het oog van de krantenuitgevers, die de VRT oneerlijke concurrentie verwijten. Door alle nieuws gratis aan te bieden beperkt de VRT de kansen van de commerciële nieuwsbedrijven om hun artikels online ten gelde te maken. Bovendien gaat er achter de schermen van deredactie.be een team van ongeveer veertig journalisten schuil, een bezetting waar gelijk welke commerciële nieuwssite enkel van kan dromen. De overheid zal de VRT nooit verbieden om er een goede nieuwswebsite op na te houden, maar het kan, ook hier, met wat minder.