Direct naar artikelinhoud

Gij zult snoeien in personeel

De architect van het nieuwe VRT-gebouw zal wat minder werk hebben wanneer hij achter zijn tekentafel zit: de VRT moet het de volgende jaren met minder personeel doen. Minder bureaus dus, en dat nadat er de voorbije jaren al flink wat personeel vertrokken is. In vergelijking met acht jaar geleden telt de VRT nu zo'n 350 voltijdse jobs minder, en de verwachting is dat er snel nog een honderdtal zullen volgen. De openbare omroep moet in zijn personeel snoeien om deze besparingsoefening tot een goed einde te brengen, klinkt het. En om volgend jaar al 22 miljoen euro te vinden kan dat maar beter snel gebeuren. Met spontane vertrekkers en pensioneringen red je het immers niet. De volgende vijf jaar gaan er maar 68 VRT'ers met pensioen.

Waar de ontslagen zullen vallen, moet nog uitgezocht worden. Al kan dat niet zo moeilijk zijn, meent Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA). "Zelfs intern zeggen sommige mensen dat er op de VRT nogal wat mensen rondlopen die niet nodig zijn in een modern mediabedrijf."

Het gevaar bestaat echter dat de openbare omroep in de eerste plaats de tijdelijke contracten niet zal verlengen. In dat scenario vertrekken veelal jonge mensen die broodnodig zijn, terwijl anderen met een wat floue jobomschrijving maar mét een contract van onbepaalde duur op zak, blijven zitten. Hen ontslaan valt immers een pak duurder uit dan tijdelijke werknemers op straat zetten. Hetzelfde risico loop je als je een uitstapregeling uitwerkt waarop vrijwilligers kunnen intekenen: talentvolle medewerkers, die de VRT liever niet ziet gaan, kunnen met een mooie premie vertrekken en snel bij een ander mediabedrijf hun kunnen etaleren.

Een moeilijke klus dus. Bovendien staan de vakbonden alvast klaar om actie te voeren, want ieder ontslag is er voor hen één te veel. Mogelijk wordt er volgende week al een personeelsvergadering georganiseerd, en ook stakingen en het tijdelijk onderbreken van de uitzendingen is later mogelijk.

De VRT wacht een woelige sociale herfst. Dat de vakbonden weigeren om met de personeelsdirecteur rond de tafel te zitten voor sociaal overleg - een bemiddelingspoging deze week leverde niets op -, maakt de zaken er niet makkelijker op.