Direct naar artikelinhoud

Voor Belgisch voetbal moet u bij de Italianen zijn

De eersteklasseclubs hebben voor het Italiaanse MP&Silva gekozen om de uitzendrechten voor het Belgisch voetbal verder te verkopen. De Italianen garanderen de clubs het eerste jaar 70 miljoen euro.

Met de keuze voor MP&Silva blijft het voor de kijker nog onduidelijk waar ze volgend jaar het Belgische voetbal kunnen zien. Het Italiaanse rechtenbureau start nu samen met de Pro League (de vereniging van eersteklasseclubs) een veiling waarop alle geïnteresseerde partijen, dus ook Telenet en Belgacom, kunnen intekenen om de rechten tot 2020 te kopen. De rechtstreekse wedstrijden zullen zowel exclusief als non-exclusief aangeboden worden. In het laatste geval kunnen de wedstrijden dan bijvoorbeeld zowel bij Belgacom als Telenet te zien zijn.

Dat de Pro League voor MP&Silva kiest, heeft alles met geld te maken. De Italianen bieden de clubs het eerste seizoen gegarandeerd 70 miljoen euro, ongeveer 10 miljoen euro meer dan wat ze nu jaarlijks krijgen. MP&Silva heeft een bankgarantie voor die som, een garantie die jaarlijks vernieuwd moet worden. "Maar het bedrag dat de clubs krijgen zal de volgende jaren niet zakken", geeft een betrokkene aan.

Internationaal

Belgacom, Telenet en de Waalse distributeur VOO brachten gisteren nog los van elkaar elk een nieuw niet-exclusief bod uit op het voetbalcontract. Alleen konden die biedingen niet op tegen wat MP&Silva de clubs garandeerde. Nochtans hadden de meeste clubs een voorkeur voor de Belgische distributeurs, zegt een bron, "maar uiteindelijk draait het toch om het geld". De voorstanders van MP&Silva wonnen na wat masseerwerk het pleit. Onder meer Lierse en AA Gent waren lang tegen, maar uiteindelijk stemde alleen Standard tegen de Italianen.

MP&Silva moet nu de markt op om de gegarandeerde 70 miljoen te kunnen ophalen. Het rechtenbureau kan daarvoor zijn internationaal netwerk uitspelen. Als wereldwijd marktleider in het verkopen van sportrechten heeft MP&Silva goede contacten met internationale spelers als Fox en Al-Jazeera en kan het proberen hen naar België halen. Die internationale spelers moeten de concurrentie voor Telenet en Belgacom verhogen en extra geld in het laatje brengen. MP&Silva zal de uitzendrechten op het Belgische voetbal ook internationaal verkopen.

Contacten met mogelijke geïnteresseerden zijn er volgens een woordvoerder van MP&Silva nog niet geweest. "Eerst wilden we zeker zijn dat wij de rechten konden verkopen." Volgens het Italiaanse bureau blijven alle opties open. "Er is de voorbije weken een soort competitie gecreëerd tussen Telenet en MP&Silva. Maar dat betekent niet dat wij niet met elkaar in zee kunnen gaan. Voor de Belgische distributeurs is nog niets verloren."

Ook met Fox zijn er volgens MP&Silva nog geen contacten geweest. "Al valt het niet uit te sluiten dat er, tussen de soep en de patatten, al wel eens over het Belgisch voetbal is gepraat. MP&Silva en Fox hebben immers op haast dagelijkse basis contact met elkaar."

Telenet reageert ontgoocheld op de beslissing van de Pro League. Nadat de Belgische Mededingingsautoriteit twee weken geleden hun voorstel kelderde om samen met de Pro League een voetbalzender uit de grond te stampen, bijt de distributeur nu opnieuw in het zand. "We vinden het heel spijtig dat de Pro League deze kans heeft laten schieten", reageert woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Er was een draagvlak om het voetbal de komende jaren tot bij alle voetballiefhebbers te brengen, los van de operator waarbij ze klant zijn."

Hoewel Telenet eerder dreigde om niet mee te bieden op de voetbalrechten indien het tot een veiling komt, is het bedrijf toch van plan om de komende dagen alle opties te bestuderen. "Maar we hebben ondertussen wel al voldoende duidelijk gemaakt dat we enkel geïnteresseerd zijn in niet-exclusieve rechten."

Bij Belgacom willen ze voorlopig weinig kwijt over de gang van zaken. "Het is nu aan de Pro League en MP&Silva om ons uit te leggen hoe het verder moet", zegt woordvoerder Jan Margot. "We blijven sowieso geïnteresseerd in het voetbal, maar enkel tegen een aanvaardbare prijs."