Direct naar artikelinhoud

Dranouter wisselt folk in voor eco en populaire blikvangers

Dranouter

Eén keer per jaar geldt niet héél het Heuvelland als een toonbeeld van sacrale rust en sereen glooiende grasvlaktes. Dan verandert het onooglijke dorpje Dranouter in een feestelijk tentenkamp, waar het tot een warmbloedig treffen komt tussen weide en festivalganger.

De soundtrack daarbij werd gisteravond aangeleverd door populaire blikvangers als Anouk, Vaya Con Dios en Paolo Conte. Dit weekend is het dan weer wachten op de komst van publiekstrekkers als dEUS, The Pogues, Tom McRae, Tindersticks en Solomon Burke met Joss Stone. Maar ook minder illustere acts zijn uw aandacht waard: zo verwachten we veel van Staff Benda Bilili, Harper Simon, Carolina Chocolate Drops en Hope Sandoval & The Warm Inventions.

Het Dranouterfestival is dit jaar toe aan zijn 36ste editie, en na de jubileumeditie van vorig jaar lijkt het evenement een milde gedaanteverandering te hebben ondergaan: om iederéén ervan te overtuigen dat draailier en geitenwollensok finaal tot het verleden behoren, werd het voorvoegsel ‘folk’ weggelaten. Daarnaast moest presentatrice Friedl’ Lesage wijken voor komiek/mentalist Gili, telt het festival vier dagen, en wordt grote aandacht besteed aan Belgische en populaire acts.

Niettemin zweert de organisatie nog steeds bij enkele oude waarden. Als Low Impact Festival trekt Dranouter ook dit jaar bijvoorbeeld de kaart van duurzaamheid. Zo vind je dit weekend nog enkel composteerbare verpakkingen voor voeding op het terrein: van frietvorkje tot soepbeker, alles werd vervaardigd uit milieuvriendelijk materiaal. Er zijn zelfs eco-condooms, die gistermiddag op het terrein uitgedeeld werden. Gemaakt van fairtrade rubber, of wat dacht u? Die moeten onderstrepen dat elke daad ‘een goede daad’ wordt.

Hoe de acts het er vanaf brachten, leest u in de maandagkrant. En wie liever vertrouwt op z’n eigen ogen en oren: er zijn nog steeds tickets voor zaterdag en zondag te verkrijgen. (GVA)