Direct naar artikelinhoud

Veli Yüksel, omdat het niet anders kan

Dat Veli Yüksel een zwakke lijsttrekker zou zijn, wisten de Gentse CD&V'ers op voorhand. Maar er is geen alternatief. Alles is goed om de catastrofe van de voorbije jaren te doen vergeten. Ook een lijsttrekker van Turkse afkomst. Pieter Lesaffer

Excuses aan de rechterlijke macht in dit land", "verontschuldigingen aan de magistratuur". Veli Yüksel is voor het oog van alle tv-camera's uitgebreid door het stof gekropen. Hij geeft toe dat zijn brief aan een vrederechter een "inschattingsfout" is (zie hiernaast). Maar het incident blijft wel hangen. Als het niet bij de kiezers is, dan is het zeker wel binnen zijn eigen partij in Gent, waar hij lijsttrekker is. Zijn leiderschap binnen de Gentse CD&V is sowieso al wankel.

Veli Yüksel is nooit de eerste keuze geweest om de CD&V in de tweede grootste stad van Vlaanderen te leiden. Maar als ex-Volvo-CEO Peter Leyman uit de politiek stapt en Pieter De Crem bedankt voor de eer om van Aalter naar Gent te verhuizen, dan schieten er voor de partij niet zoveel opties meer over. En als daarnaast oude krokodil Tony Van Parys ook nog eens aan de kant gaat staan, wordt het helemaal moeilijk.

Yüksel staat voor een gigantische opdracht in Gent. Hij moet de partij weer een smoel geven, en de openlijke ruzies van de voorbije jaren doen vergeten - het dieptepunt van die ruzies kwam er vier jaar geleden, toen de partij compleet verdeeld was over het hoofddoekenverbod bij de stadsdiensten.

Tot nog toe lijkt Yüksel (41) niet echt te slagen in zijn opdracht. Dat leert een rondvraag binnen zijn partijafdeling. "Het is niet dat hij zijn best niet doet. Maar hij is gewoon geen leidersfiguur", is te horen. "Het is een geëngageerde man, die zich hard inzet voor de Gentenaren. Maar is niet de geschikte figuur om anderen te leiden."

Stuntelig

De verwachtingen over Veli Yüksel bleken ook op andere vlakken te hoog gespannen. De man is drie jaar geleden gestopt als journalist bij de VRT, om verkozen te worden als Vlaams Parlementslid voor de CD&V. "Hij is nog pril als politicus, maar hij heeft wel dertien jaar als journalist gewerkt. Dan zou je toch verwachten dat hij goed communiceert? Maar dat blijkt helemaal niet het geval." Het gaat dan lang niet alleen over de stuntelige manier waarop hij het 'brief-incident' de voorbije dagen aanpakte. "Hij krijgt het gewoon moeilijk uitgelegd."

En dan is er nog zijn afkomst. Yüksel is als tweejarige met zijn ouders mee verhuisd van Turkije naar Gent. "Maar lang niet alle CD&V-kiezers zijn klaar voor een politicus van vreemde afkomst", zegt een van zijn partijgenoten. "Dan heb ik het niet over de Gentse binnenstad, die zeer gemengd is. Maar als je huisbezoeken gaat doen in de randgemeenten, dan voel je dat wel. Veel mensen in Zwijnaarde of Drongen kunnen zich gewoon niet identificeren met een iemand van Turkse afkomst."

'Wie zonder zonde is...'

En dan is er nog het verleden van de partij zelf dat Yüksel meetorst. De Gentse CD&V zit al meer dan twintig jaar in de oppositie in Gent, en de spanningen in de partij blijven. Ze is ook enkele steunpilaren kwijt. Zo is voormalig nationaal boegbeeld Tony Van Parys niet alleen voor de buitenwereld onzichtbaar geworden in de campagne. Ook intern is hij opzij gaan staan. Volgens sommigen omdat hij als lid van de Hoge Raad voor de Justitie neutraal moet zijn. Volgens anderen omdat hij niet kan verkroppen dat zijn oorspronkelijke plan om de Gentse CD&V aan de N-VA te koppelen, niet is doorgegaan.

Hoe het voor Yüksel uiteindelijk uitdraait, zal op en na 14 oktober moeten blijken. Tot dan zijn de rangen in Gent gesloten, ook na zijn 'inschattingsfout' van deze week. Of zoals zuster Monica, die de CD&V-lijst in Gent duwt, in haar reactie zegt: "Toen ik het deze week hoorde van Veli, heb ik de bijbel erbij genomen. En daar staat: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen."