© Patrick Hattori

Vijf extra cipiers voor Mechelse gevangenis

Er zullen heel snel vijf nieuwe cipiers aan de slag gaan in de Mechelse gevangenis. Dat is het resultaat van drie uur onderhandelen tussen de vakbonden en de regionale directie van de gevangenis.

Theo Derkinderen

De ochtendploeg van de Mechelse gevangenis was donderdag niet aan het werk gegaan. Aanleiding was een zwaar geval van agressie tegen drie cipiers. Een gedetineerde had een cipier aangevallen met een koffiekan. Twee collega’s kregen klappen met een tafelpoot. Eén cipier verloor het bewustzijn bij het incident, maar iedereen mocht het ziekenhuis na verzorging verlaten.

Volgens de vakbonden is de onderbemanning in de gevangenis een groot probleem. “Normaal gezien hebben we 87 cipiers nodig. Op dit ogenblik zijn we maar met 62. Dat is een onhoudbare situatie. Er zijn momenten dat er maar twee cipiers instaan voor een vleugel met zeventig gedetineerden. Als er dan iemand door het lint gaat, heb je problemen”, klinkt het.

De regionale directie zat donderdagmiddag drie uur lang rond de tafel met de bonden. Uiteindelijk werd beslist om vijf extra cipiers aan te werven voor de Mechelse gevangenis. Die zouden in principe heel snel aan de slag kunnen. Toch duurt de staking nog tot vrijdagochtend zes uur. “En dan kunnen de personeelsleden zelf bepalen of ze nog verder staken of weer aan de slag gaan. De frustratie zit heel diep.”

De politie nam donderdag de taken over in de Mechelse gevangenis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER