Direct naar artikelinhoud

Pentagon en Capitool ontruimd na krachtige aardbeving

Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft de Amerikaanse oostkust door elkaar geschud. Het epicentrum lag in de staat Virginia, maar de schokken waren tot in Washington en New York te voelen.

Volgens de Amerikaanse aardbevingswacht USGS bevond het epicentrum van de aardbeving zich in de omgeving van Mineral in de staat Virginia, zowat 130 kilometer ten zuidwesten van Washington. De beving vond plaats rond 14 uur plaatselijke tijd en was voelbaar in de nabijgelegen hoofdstad Washington, in New York en naar verluidt zelfs tot in Toronto in Canada. In de buurt van Mineral raakten enkele historische gebouwen beschadigd en voor alle zekerheid werd de nucleaire centrale van Virgina stilgelegd.

In Washington werden verschillende gebouwen ontruimd, waaronder het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Capitool. Sommige inwoners dachten aanvankelijk dat het om een terreuraanslag ging. "De aarde heeft meer dan 40 seconden gebeefd", meldde een ooggetuige in Washington aan het persagentschap dpa. Duizenden mensen liepen de straat op. "De aarde bewoog fel heen en weer. De verlichting en het telefoonverkeer zijn gedeeltelijk uitgevallen." Bij de aardbeving raakte de toren van de 83-jarige Washington National Cathedral beschadigd, maar slachtoffers waren er niet.

Ook in New York was de beving zo hevig dat gebouwen geëvacueerd moesten worden of evenementen afgebroken moesten worden, zoals bijvoorbeeld de persconferentie van openbaar aanklager Cyrus Vance over de zaak Dominique Strauss-Kahn. Er werden enkele wolkenkrabbers geëvacueerd en helikopters vlogen boven de stad om eventuele schade op te meten. Het vliegverkeer van de luchthavens John F. Kennedy en Newark lag even stil omdat de verkeerstorens werden ontruimd.

Aardbevingen komen wel vaker voor in het westen van de Verenigde staten, maar aan de oostkust zijn ze vrij zeldzaam. Na de aardbeving waarschuwden seismologen voor eventuele naschokken.