Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Rechter eist psychiatrisch onderzoek naar schutter Christchurch

Verdachte Brenton Tarrant.Beeld REUTERS

De Australiër Brenton Tarrant (28), die verdacht wordt van het doodschieten van 50 bezoekers van twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, is vrijdagochtend voor de tweede keer voor de rechter verschenen.

Tarrant wordt aangeklaagd voor 50 moorden en 39 pogingen daartoe, de meest omvangrijke aanklacht ooit in Nieuw-Zeeland.

De rechter in Christchurch gelastte een psychiatrisch onderzoek naar de vermoedelijke aanslagpleger, om te bepalen of hij in staat is om berecht te worden. Een dergelijk onderzoek is niet ongebruikelijk in Nieuw-Zeeland.

Tarrant is overgebracht naar een gevangenis in Auckland, op zo’n duizend kilometer van Christchurch. Het is de enige in het land die beschikt over maximale beveiliging. Via een videoverbinding vanuit zijn cel verscheen hij voor de rechter. Tarrant zat geboeid in een stoel en droeg een grijs gevangenis-T-shirt. Hij luisterde zonder iets te zeggen naar de aanklachten tegen hem. De zitting duurde ongeveer een klein half uur.

In de rechtszaal in Christchurch waren tientallen familieleden en vrienden van de slachtoffers van de aanslagen op 15 maart aanwezig. Vanaf de publieke tribune keken ze zwijgend en veelal geëmotioneerd op een groot videoscherm in de zaal in de ogen van de vermoedelijke dader.