Direct naar artikelinhoud

Roderik Six wint Bronzen Uil op Het Betere Boek

Meer dan 1.000 mensen zijn zaterdag afgezakt naar het literair evenement Het Betere Boek in Gent. Roderik Six sleepte er de Bronzen Uil in de wacht, de prijs voor het beste Nederlandstalige boek.

Met zijn tweede editie heeft Het Betere Boek, het literaire festival dat ontstond uit de as van Het Andere Boek, meteen zijn bezoekersaantal meer dan verdubbeld. Vorig jaar lokte het evenement in het Geuzenhuis en het Liberaal Archief nog een 400-tal bezoekers, dit jaar waren dat er meer dan 1.000. "En het waren er nog meer geweest als de weersomstandigheden beter waren geweest", zegt initiatiefnemer Dirk Verhofstadt van het Willemsfonds. "Maar we zijn zeer tevreden."

Op het programma stonden onder meer een programma rond Louis Paul Boon, met getuigenissen van mensen als Piet Van Eeckhaut, Robbe De Hert en Jo Boon, en interviews met auteurs als Herman Brusselmansen Tom Lanoye, en Europakenner Hendrik Vos.

's Avonds werd er afgesloten met de uitreiking van de Bronzen Uil voor de meest beloftevolle Nederlandstalige debutant. Roderik Six versloeg met Vloed onder meer Marnix Peeters (De dag dat we Andy zijn arm afzaagden) en Christophe Van Gerrewey (Op de hoogte). Hij kreeg een bronzen beeldje en 5.000 euro. De jury bestond uit voorzitter Sylvain Peeters, Friedl' Lesage, Marnix Verplancke, Jos Geysels en Dirk Verhofstadt. Ironisch detail: Six is ook recensent en zetelt in die hoedanigheid in de jury van de Gouden Uil.

Publiekslieveling

De jury loofde het post-apocalyptische Vloed voor "het onwaarschijnlijke verhaal, de grote verbeeldingskracht en de uitwerking van de opgevoerde karakters." Verder luidde het: "de sfeerschepping in het verhaal is stevig en valt nooit in elkaar. De auteur slaagt erin om de opgebouwde spanning tot het einde hoog te houden."

Naast de Bronzen Uil werd ook de Lezersprijs De Morgen uitgereikt. Daarvoor konden de bezoekers stemmen, maar online ook het grote publiek. Murat Isik, met zijn boek Verloren grond, was de publiekslieveling en kreeg een ets van Enk De Kramer en een halve pagina advertentieruimte in De Morgen.

Volgend jaar staat er alweer een editie van Het Betere Boek, dat subsidies ontvangt van zowel de stad Gent als het Vlaams Fonds voor de Letteren, gepland. Het evenement vindt dan op zaterdag 12 oktober plaats. "We willen jaar na jaar groter worden", zegt Verhofstadt. "We hebben de ambitie om van Het Betere Boek een van de belangrijkste literaire evenementen te maken in het Nederlandse taalgebied."