Direct naar artikelinhoud

Ode aan de ouderlijke incompetentie

Met een beetje The Simpsons, een vleugje Modern Family, maar vooral veel Britse humor volgt Outnumbered een ouderpaar dat alle vat kwijt is op zijn drie jonge kinderen.

Het is een probleem waar veel gezinnen mee worstelen: terwijl vader en moeder alle zeilen moeten bijzetten op het werk, wacht hen 's morgens en 's avonds ook nog eens de minstens even zware klus een gezin te runnen. Een combinatie waar de ouders constant het gevoel hebben op beide terreinen het onderspit te moeten delven.

Net zo'n ploeterfamilie vormt het centrale gegeven in Outnumbered, een comedyreeks van de BBC die in semi-documentaire stijl gefilmd is. Pete Brockman is een geschiedenisleraar, zijn vrouw werkt deeltijds als persoonlijk assistente. Samen hebben ze drie kinderen, kinderen met een willetje en vaak vreemde kronkels in de hersenen.

Jake, een elfjarige cynicus, trekt voor het eerst naar de middelbare school en maakt er vooral een sport om zijn ouders door het slijk te halen. Ben is een zevenjarige koppigaard met iets te veel fantasie. Maar toch slaagt hij er keer op keer in om de meest onmogelijke leugens te verkopen, tot grote ergernis van zijn ouders.

En dan is er nog Karen, vijf jaar en de onschuld zelve met haar krullen. Alleen is ze ook ontzettend nieuwsgierig en stelt ze de meest onmogelijke vragen die haar ouders in verlegenheid of verwarring brengen.

Improviseren

Outnumberedmoet het niet van de grote dramatische verhaallijnen hebben, maar net zoals in Modern Family - en dan vooral de familie Dunphry met hun drie kinderen - draait het hier om de alledaagse situaties en onhebbelijkheden van alle karakters. En net door die vreemde kantjes en het disfunctionele gezin, doet de reeks ook wat aan The Simpsons denken. Al blijft de humor steeds herkenbaar, zeker voor wie met dezelfde problemen en vragen worstelt als de familie Brockman. "Een lofzang op de ouderlijke competentie", omschrijven de makers hun eigen serie.

Wat Outnumberedvooral bijzonder en geslaagd maakt, zijn de kinderen. Hier geen kindsterretjes die hun scenario van buiten geleerd hebben en alles netjes herhalen. Jake, Ben en Karen zijn één en al naturel dankzij een gouden ingeving van de bedenkers Andy Hamilton en Guy Jenkin.De ouders hebben nog steeds een scenario dat ze moeten volgen, maar de kinderen krijgen gewoon enkele zinnen ingefluisterd zodat ze weten wat er zal gebeuren en wat er ongeveer van hen verwacht wordt. Hen rest dan alleen de taak om te improviseren en hun ouders te verrassen met hun ingevingen, een opdracht die ze met brio vervullen.

"Het werkt natuurlijk niet altijd en soms moeten we scènes weggooien", zei bedenker Andy Hamilton hierover tegen The Guardian. "Maar dit is wel de eerste show die de kinderen de ruimte laat om kinderen te zijn."

De BBC zond Outnumberedvoor het eerst uit in 2007 en de reeks deed het van bij de eerste aflevering meer dan behoorlijk. Ondertussen hebben ze er al vier seizoenen van achter de rug en is een vijfde in de maak. Ook de critici lusten pap van de reeks. Outnumberedviel al meermaals in de prijzen en volgens The Timesis het zelfs "een van de beste Britse sitcoms sinds jaren en een van de beste aller tijden."

Outnumbered, vanaf vanavond elke woensdag om 20.45 uur op Acht.