Direct naar artikelinhoud

Belg ontdekt nieuw soort uil in Indonesië

Een team van vier ornithologen, waaronder de Belg Filip Verbelen, heeft op het Indonesisch eiland Lombok een nieuwe uilensoort ontdekt. Het dier kreeg de naam 'Rinjani dwergooruil'.

De Belgische ornitholoog Filip Verbelen, die al meer dan twintig jaar op zoek gaat naar vogels in de tropische regenwouden van Indonesië, heeft samen met drie andere internationale wetenschappers een nieuwe uilensoort ontdekt op het Indonesische eiland Lombok.

Het nachtdier werd in het verleden al gespot, maar werd tot de reeds gekende Molukse dwerguil gerekend. "In 1896 verzamelde Alfred Everett zeven dwergooruilen op het eiland Lombok. maar de vogels werden toen beschouwd als een vorm van de Molukse dwergooruil op basis van oppervlakkige gelijkenissen in uitzicht", verklaart Verbelen.

In 2003 kon de Nederlandse onderzoeker en leider van het vierkoppige onderzoeksteam George Sangster geluidsopnames maken van de lokroep van het nachtdier. "Het geluid van de uil op Lombok wijkt sterk van de roep van de Molukse dwergooruil. Die een weinig melodieuze krassende roep heeft, gelijkend op een raaf. De uil uit Lombok heeft een veel hogere melodieuze roep die doet denken aan een reeks fluittonen", zegt Verbelen.

Een tweede set geluidsopnames kwam er in 2008. Daarnaast werd een morfologische studie op de zeven meer dan honderd jaar oude dwergooruilen van Everett uitgevoerd. Ook het fotomateriaal van de Filip Verbelen werd bestudeerd. Tot slot werd een expeditie georganiseerd naar het naburige eiland Sumbawa, waar de soort niet gevonden werd. Uit al deze factoren konden de wetenschappers afleiden dat het om een nieuwe inheemse soort voor Lombok gaat.

De kleine uil met bruine en witte vleugels en grote goudkleurige ogen kreeg de naam 'Rinjani dwergooruil'. Verwijzend naar de Rinjanivulkaan die het landschap van het eiland Lombok tekent. Het diertje komt ook enkel daar voor, op een hoogte van 25 tot 1350 meter op de Gunung Rinjani, wat zoveel betekent als de berg Rinjani, in het Nationaal Park.