Direct naar artikelinhoud

VRT-nieuws krijgt één hoofdredacteur

De nieuwsdienst van de VRT zal voortaan nog maar door één algemeen hoofdredacteur geleid worden. Het systeem met drie hoofdredacteurs wordt afgeschaft.

Drie hoofdredacteurs die samen de nieuwsdienst leiden en de knopen moeten doorhakken, het bleek de afgelopen jaren niet altijd de meest makkelijke structuur om een nieuwsdienst van enkele honderden personeelsleden te leiden. Daarom stapt de VRT van dat systeem af en komt er binnenkort opnieuw één sterke man of vrouw aan het hoofd van de nieuwsdienst.

"We hebben voor dit model gekozen op advies van de redactieraad van de nieuwsdienst," legt woordvoerster Brigitte Vermeersch uit. "We willen de eindverantwoordelijkheid op een duidelijker manier vastliggen."

Wie die sterke man of vrouw zal zijn, is nog niet duidelijk. VRT-personeelsleden die geïnteresseerd zijn in de job kunnen zich melden, maar de openbare omroep zal ook de markt afschuimen op zoek naar een geschikte kandidaat. "Onze voorkeur gaat uit naar een interne kandidaat", zegt Vermeersch. "Maar omdat we geen enkele mogelijkheid willen uitsluiten zullen we via een headhunterbureau ook een beperkte externe zoektocht organiseren." Eind oktober moet er nieuwe algemeen hoofdredacteur gevonden zijn.

Onafhankelijkheid

Na het vertrek van Liesbet Vrieleman naar De Vijver Media, was het college van hoofdredacteurs bij de VRT al gereduceerd tot twee man. Kris Hoflack en Wim Willems blijven voorlopig nog de nieuwsdienst.

Beide hoofdredacteurs laten ook nog niet in hun kaarten kijken. Willems wou geen commentaar kwijt. Hoflack zegt erover na te denken om zich kandidaat te stellen. "Dat ik me zorgen maak over de onafhankelijkheid van de nieuwsdienst is een reden om het te doen. Maar ik vraag me af of ik zo'n semi-directiefunctie wil en aankan. Ik ben journalist en een mens van de inhoud. Ik hou van het contact met een redactie. En ik zie helaas op de wereld te veel mensen die boven hun niveau geprogrammeerd zijn. Ik heb geen zin hetzelfde mee te maken."

Hoe de structuur van de nieuwsdienst er zal uitzien en of er nog met hoofdredacteurs voor bijvoorbeeld Het Journaal of duiding zal gewerkt worden, is nog onduidelijk. "Die nieuwe structuur wordt verder ingevuld zodra de nieuwe hoofdredacteur er is", zegt Vermeersch. "Hij of zij zal mee de nieuwe structuur kunnen uittekenen."