Direct naar artikelinhoud

Ode aan 'Belg' Hercule Poirot

"Is het niet vreemd dat een van onze bekendste detectives een Belg is?" Op de vooravond van de laatste Poirot-aflevering op de Britse tv brengt historicus Tim Stanley in The Telegraph een ode aan Agatha Christies detective. Of beter: de laatste aflevering waarin acteur David Suchet de rol voor zijn rekening neemt.

"Suchets professionaliteit is legendarisch. Het verhaal circuleert dat hij takes blijft overdoen tot hij de juiste zitpose van de kleine Belg te pakken heeft", schrijft Stanley. "Zijn performance heeft ertoe geleid dat een Belgische detective een essentieel deel van onze cultuur is geworden. Hij ís Poirot. Zijn 'moustache' is overigens een waar kunstwerk, waar ongetwijfeld uren van invetcrème aan voorafgingen. Dali is er niets tegen."

Het gevolg van al dat perfectionisme: Poirot zag er altijd exact hetzelfde uit, merkt de historicus op. "Net die voorspelbaarheid maakt de show zo aantrekkelijk. Niets fijner dan een afgerond moordcomplot en een laatste verzameling van alle personages in één of ander kasteel waar Poirot ons uit ons lijden verlost."