Direct naar artikelinhoud

Psychose bestrijden zonder pillen

Een nieuwe app moet psychiatrische patiënten helpen in het dagelijks leven. En mensen met een alcoholverslaving leren 'nee' zeggen tegen een pint. Onderzoekers verruilen pillen voor technologie.

"Vroeger wilde therapie iemands ervaring veranderen. Nu leren patiënten omgaan met bepaalde ervaringen", aldus professor Inez Myin-Germeys van de KU Leuven. Met haar collega-onderzoeker Ruud van Winkel ontwikkelde ze een applicatie voor psychiatrische patiënten. "Dat brengt in de praktijk wat patiënten meemaken tijdens hun therapiesessies", zegt de professor. De onderzoekers zijn niet de enigen die experimenteren met technologische snufjes en ervaringsgerichte therapie.

Ook professor Charles Kornreich en Xavier Noël van de ULB ontwikkelden een therapievorm die een brug slaat tussen neurowetenschap en ICT. "Mensen leren op deze manier vanuit hun eigen beweging 'nee' zeggen tegen alcohol. Die motivatie is belangrijk", stelt Kornreich. De twee onderzoeksduo's vielen in de prijzen bij het Fonds voor Onderzoek in de Psychiatrie. Dit fonds maakt deel uit van de Koning Boudewijnstichting.

Professor Myin-Germeys ziet haar applicatie directe hulp geven aan mensen met psychotische problemen. "Wanneer iemand zich bij de bushalte opgejaagd voelt, laat de app zien dat je je niet hoeft te laten overspoelen door die stresservaring, maar dat je die kunt kanaliseren", zegt ze. "Tegelijkertijd kan de app iemand helpen die stemmen hoort en daardoor het huis niet meer verlaat. De app stimuleert dan om toch dat familiebezoekje af te leggen", vervolgt Myin-Germeys. De applicatie zal enkel binnen klinisch perspectief te gebruiken zijn, omdat het deel uitmaakt van een speciale therapievorm.

Kornreich laat smartphones buiten beschouwing, maar gebruikt plakkertjes die lichte schokjes geven. "Mensen krijgen stickertjes op hun hoofd die elektrische schokjes geven. Die voelen als een tinteling. Op de computer zien ze foto's van bijvoorbeeld een fles wijn en een flesje water. Ze moeten op een knop drukken als ze de gezonde dingen zien", zegt Kornreich.

Beide professorenduo's kozen bewust voor een behandeling zonder medicatie. "We leren mensen om hun eigen kracht te zien en focussen op de ervaring waar iemand van kan leren", aldus Myin-Germeys.