Direct naar artikelinhoud

Sanatorium krijgt nieuw leven ingeblazen

Al 25 jaar staat het leeg, maar nu wordt het sanatorium Joseph Lemaire in Overijse dan toch in ere hersteld. Het modernistische gebouw werd in 1937 opgetrokken in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale, en werd vernoemd naar de toenmalige directeur. Het sanatorium is 12.500 kubieke meter groot en telt talloze opmerkelijke details. Het was het eerste gebouw van zo'n omvang waarbij geen prefab aan te pas kwam: het beton werd ter plekke en met de hand gedraaid en gestort. Dat resulteerde in bijvoorbeeld een trap waaroverheen het beton ogenschijnlijk los uit de pols gegoten werd. Een techniek die vandaag niet meer bestaat, en die bij de renovatie dus niet verloren zal gaan.

Nog bijzonder: nadat architecten Fernand en Maxime Brunfaut het gebouw ontworpen hadden, gingen twee ingenieurs ermee aan de slag. Het duo hield er evenwel verschillende visies op na. Ze kregen elk een vleugel toegewezen, die samen komen aan een soort rotonde in het midden. Resultaat: vreemde constructies waar de oostelijke en westelijke vleugel elkaar ontmoeten. Zo lopen steunbalken eerder naast elkaar, dan tegen elkaar. Mits wat creatief oplapwerk slaagden de bouwvakkers er toch in het geheel bij elkaar te houden.

In 1987 vertrok de laatste patiënt omdat de kliniek niet meer rendabel was. Bedoeling is dat er in 2015 opnieuw plaats is voor 126 bedden en 24 assistentiewoningen in het nu vervallen gebouw. De Vlaamse overheid draagt daartoe een steentje bij, de rest moet van partners als de Vlaamse Erfgoedkluis en particulieren komen. Het totale kostenplaatje komt op 37,5 miljoen euro. Met dat geld wordt het volledige gebouw gestript tot aan het beton. Daarna wordt het sanatorium in al zijn glorie hersteld. Zelfs de nieuwe tegeltjes zullen tot op de millimeter de oorspronkelijke plannen volgen.

VERLEDEN

Zo zag het sanatorium eruit

in volle glorie, na de bouw

in 1937.

HEDEN

Zo ziet het sanatorium er nu uit: een ruïne die al 25 jaar leegstaat.

TOEKOMST

De minutieuze restauratie moet het sanatorium tot in de kleinste details herstellen in zijn oude glorie.