Direct naar artikelinhoud

Uniek: dolfijnen gespot voor onze kust

Enkele Vlaamse duikers kregen dit weekend de verrassing van hun leven. Een groep dolfijnen kwam naast hun boot zwemmen, vlak voor onze kust.

Dolfijnen associeer je doorgaans niet met onze grijze Noordzee. Verkeerd dus: ze zijn wel degelijk te spotten aan de Belgische kust. Bruinvissen laten zich geregeld zien. Daarvan leven er enkele duizenden in onze Belgische wateren. Maar de dieren die afgelopen weekend meezwommen met de Vlaamse duikers, waren veel groter dan bruinvissen.

"Wellicht tuimelaars of witsnuitdolfijnen", gokt marinebioloog Francis Kerckhof van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Om die te zien, moet je al een pak meer geluk hebben, want ze vertonen zich slechts heel sporadisch. "We krijgen een tot twee keer per jaar een melding binnen van iemand die er een heeft gezien. De omstandigheden moeten ook meezitten: bij mooi weer en een rustige zee heb je meer kans."

Ze zijn zeldzaam, maar er leven wel degelijk groepjes van die dolfijnen in onze Noordzee. "Het is dus niet zo dat de gespotte dieren afgedwaalde of verloren gezwommen exemplaren zijn", zegt Francis Kerckhof. "Er zit een populatie van ongeveer 120 tuimelaars in de noordelijke Noordzee, ongeveer 400 dieren leven in het Kanaal. Zo'n dier is ongeveer 4 meter lang en kan tot 650 kilogram zwaar worden. Een tuimelaar kennen we allemaal. Dat zijn de dolfijnen die wereldwijd in dolfinaria zitten. Het kan ook dat de duikers witsnuitdolfijnen zagen. Die leven zo'n 30 kilometer voor de kust, zijn 3 meter lang en wegen ruim 250 kilogram.

"Vroeger leefden allerlei soorten grote vissen massaal in onze Noordzee. Wat er nu nog zit, is peanuts."