Direct naar artikelinhoud

Europa stemt klimaatakkoord naar historische mijlpaal

Het klimaatakkoord van Parijs, waarmee de opwarming van de aarde beperkt moet worden, kan officieel in werking treden. Na een door velen als 'historisch' bestempelde stemming.

Met de ratificatie door het Europees Parlement zijn de juridische drempels voor de inwerkingtreding definitief overschreden. Het klimaatakkoord kon pas juridisch bindend worden als minstens 55 ondertekenaars die samen goed zijn voor minimum 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het akkoord ratificeren.

Na de stemming in het Europees Parlement, met 610 stemmen tegen 38 en 31 onthoudingen, staat de teller op 63 ondertekenaars, verantwoordelijk voor ongeveer 64 procent van de uitstoot. Tot de 63 partijen horen ook de grootste vervuilers China, de Verenigde Staten en India.

Het klimaatakkoord werd eind vorig jaar onderhandeld tijdens de VN-klimaattop in Parijs. De formele inwerkingtreding volgt over dertig dagen.

"De Unie houdt gelukkig de lidstaten bij de les", reageert parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) opgelucht. "Hoewel de meeste lidstaten nog elk apart het Klimaatakkoord moeten ratificeren, zorgt een Europees bekrachtigingsbesluit ervoor dat het akkoord tijdig in werking kan treden.

Egoïstisch discours

"Klimaatverandering is een grensoverschrijdende uitdaging en daarom is het Europese voornemen om gezamenlijk op te treden de enige juiste beslissing", zegt Van Brempt.

"Het is nu te hopen dat de regeringsleiders, die dat gezamenlijke, solidaire optreden onderling hebben goedgekeurd in de Raad, dat ook in hun eigen lidstaat zullen verdedigen en niet opnieuw in een nationaal-egoïstisch discours zullen vervallen. Het Europees Parlement roept de lidstaten op om de bekrachtiging van het akkoord voor het einde van 2016 af te ronden.

"Voor ons land, dat Europees steeds bij de laatste lidstaten is om klimaatverplichtingen na te komen, vormt dat een uitdaging."