Direct naar artikelinhoud

'Belgacom is geen keizerrijk'

Roel Deseyn is gemotiveerder dan ooit. De CD&V'er wordt door Belgacom-CEO Didier Bellens teruggefloten wegens 'onaanvaardbare verdachtmakingen' en leugens, maar laat zich niet de mond snoeren. Hij duwt het gaspedaal nog dieper in. 'Bellens ontkent de democratie.'

Het West-Vlaamse CD&V-Kamerlid Roel Deseyn (37) bevindt zich in het vizier van Bellens sinds hij in het parlement een aantal praktijken van de telecomoperator aan de kaak stelde. Deseyn stelde vragen bij het feit dat Belgacom geen extern onderzoek liet uitvoeren naar de omstreden vastgoeddeal van Bellens en bij het vrijpleiten van gewezen voorzitter Michel Moll. Moll had als consultant 1 miljoen euro ontvangen van het Chinese Huawei, een belangrijke leverancier van Belgacom.

Geïntimideerd is hij niet door de bedreigingen van Bellens. Meer dan ooit is Deseyn gesterkt door de vele steunbetuigingen die hij dit weekend ontving via sms. Van voorzitter Wouter Beke, maar ook van andere CD&V-kleppers en politici. Eind september stuurde Bellens een officiële brief naar Beke om zijn beklag te doen over het West-Vlaamse parlementslid(DM 12/10). De brief ging over de NSA-hacking bij Belgacom. "Deseyn volhardt in de boosheid en herhaalt onaanvaardbare verdachtmakingen. (...) Dit is niet alleen bijzonder ontgoochelend en kwetsend, het berokkent ook reële schade", aldus Bellens.

Meneer Deseyn, u verspreidt blijkbaar leugenachtige informatie.

"Ach, Didier Bellens gebruikt zware woorden. Ik zou blijkbaar schade berokkenen aan Belgacom. Maar als er iets schade berokkent, dan zijn het wel zijn persoonlijke demarches. Of het nu de zaak is rond Michel Moll, de Immobelsaga of de heisa rond zijn secretaresse. Bellens is zeer slecht geplaatst om anderen te beschuldigen van schadeberokkening."

Gaat u niet te ver? Bellens is ontgoocheld en gekwetst, zei hij tegen Wouter Beke (CD&V).

"Ik vind het ook kwetsend en ontgoochelend dat er dreigbrieven over mij worden geschreven. En ik vind het ontgoochelend dat Bellens nog altijd niet naar de parlementaire commissie is gekomen om zich te verantwoorden en uitleg te geven. Het is ontgoochelend dat er zo'n selectieve transparantie is rond belangrijke informatie. Nog meer ontgoochelend vind ik dat hij het BIPT (Belgische telecomregulator) zo laat heeft ingelicht over de NSA-hacking."

Kortom: die arrogante Bellens krijgt zijn verdiende loon?

"Mijn kritiek is niet persoonlijk. Ik ben niet uit op de scalp van Bellens."

Meent u dat echt? Dat lijkt nogal bizar terwijl men achter uw rug probeert om u monddood te maken.

"Ik speel op het dossier, niet op de man. Al toont de brief van Bellens wel aan hoe wereldvreemd hij is. Hij vraagt bijna letterlijk om 'die Deseyn' even lam te leggen. Daarmee ontkent hij onze parlementaire democratie. Hij gaat er zelfs tegen in. Bellens moet begrijpen dat het mijn parlementaire taak is om een overheidsbedrijf te controleren. Belgacom is geen keizerrijk dat buiten de democratie staat."

Probeert u zich niet gewoon te profileren?

"Ik heb sinds 2003 al honderden vragen gesteld over cyberveiligheid. Daarmee heb ik ten overvloede bewezen dat dat niet het geval is. Ik ben oprecht bezorgd over wat er zich achter de schermen van Belgacom afspeelt."

Waarom heeft Bellens die brief geschreven, denkt u?

"Het is een vreemd verhaal. Als Bellens die brief niet had geschreven, dan was de affaire over de NSA-hacking van de radar verdwenen. Daarom denk ik dat hij de brief doelbewust heeft gelekt. Zo wil hij de aandacht opnieuw op dat incident vestigen, zodat ze wordt afgeleid van het Immodossier. De timing is geen toeval. Donderdag is er een parlementaire commissie waarop hij verwacht wordt om zich te verantwoorden."

Waarom zou hij? In het Immodossier is er nog altijd geen officieel bewijsmateriaal tegen hem.

"Dat klopt. Maar het dossier zegt wel veel over zijn persoonlijkheid. Het is het zoveelste bewijs dat Bellens er altijd de kantjes van afloopt. Wettelijk mag dat, maar het is niet wenselijk. Zeker niet voor een man die 200.000 euro per maand verdient. Daarom hebben we dringend nood aan strengere criteria voor de nevenactiviteiten van overheids-CEO's."

Het mandaat van Bellens eindigt pas in 2015. Hoe moet het nu verder?

"Zolang er geen harde feiten zijn die een ontslag verantwoorden, zal Bellens niet moeten opstappen. Belgacom heeft - in tegenstelling tot sommige overheidsbedrijven - geen problemen qua dienstverlening en economische performantie. Eigenlijk zijn die schandalen jammer voor Bellens, want hij zou makkelijk kunnen gloriëren op basis van cijfers en resultaten. Nu hangt hij aan een elastiek. Voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) is het beu. Als Bellens nu nog iets uitsteekt dat op het randje is, dan zie ik niet in hoe de regering dat nog uitgelegd krijgt."