Direct naar artikelinhoud

Geen excuus: winnen

De belangrijkste spelers zijn fit, de tegenstander is geen hoogvlieger, het stadion loopt aardig vol en van enige druk van het bestuur is geen sprake. Als Club Brugge vanavond niet wint van Legia Warschau, zal het aan zijn eigen onkunde liggen. Spelers en coach hebben geen excuus.

"In sommige situaties kun je beginnen rekenen, maar nu niet. We hebben maar één keuze: winnen." Michel Preud'homme deed gisteren zijn uiterste best om wat kleur aan deze grijze Europa League-match te geven. Door de inzet scherp te zetten, door niet te jammeren over het drukke programma en door Felipe Gedoz mee aan zijn zijde te plaatsen. Champions League-materiaal aan een tafeltje van de Europa League.

De Poolse pers - vijf man en een buschauffeur - kon het geen barst schelen, maar de poging van MPH was lovenswaardig. Voor het eerst in deze campagne merkten we zelfs dat de coach het belang van een Europese match opvijzelt in plaats van afzwakt. En daar zit de leeglopende ziekenboeg voor veel tussen. "Kwalificatie is eigenlijk best wel interessant voor deze groep. Valt die competitie weg, dan zal het aantal speelkansen voor iedereen drastisch dalen."

Waterkans

Als Club vanavond verliest tegen Legia, moet het begin november al terugplooien op de competitie en de beker. De resterende matchen tegen Napoli en Midtjylland zijn dan uitsluitend voor de statistieken. Bij een gelijkspel is er rekenkundig nog een waterkans, maar aan die oefening willen ze zich in Brugge niet wagen. En terecht. Preud'homme beschikt voor het eerst in Europa immers over een ruime, fitte groep met spelers van wie er een aantal stilletjes aan hun beste vorm beginnen vinden. Gedoz, Vázquez, Vanaken, Diaby, Denswil. Allemaal jongens die komen piepen en de concurrentie in de groep zo eindelijk vergroten.

"Ik heb bijna al mijn wapens", knikt Preud'homme. "En sommigen hebben een prima vorm te pakken. Zoals Diaby."

Of hij die automatisch laat starten, is weer wat anders. MPH danst graag op twee benen. "De match winnen is belangrijk, maar geen blessures oplopen is dat evenzeer. Ik kijk naar hoe de spelers zich in de dagen voor een Europese match voelen en beslis op basis daarvan of ze fit genoeg zijn."

Goed nieuws wat dat betreft, want: "Momenteel zit niemand in de lappenmand." Het maakt dat Club, als het dat wil, met zijn sterkste formatie aan de aftrap kan verschijnen.

Maakt Legia Warschau dan een kans? "Ik zie in onze poule weinig verschil tussen de clubs", blijft MPH voorzichtig. "Napoli staat ver boven iedereen, maar de andere drie clubs zijn ongeveer even sterk."

Kille nacht

Club is het aan zijn status en vorm verplicht om in eigen huis te winnen tegen een Poolse concurrent. Dan blijft de nederlaag tegen Midtjylland een eenmalige uitschuiver. Dan stuurt de ploeg die 20.000 moedige toeschouwers niet met lege handen de kille nacht in. Dan blijft de hoop op een Europese lente levend. "We moéten winnen", knikt Preud'homme. "Al blijft het voetbal, hé. Soms krijg je niet wat je verdient." Het excuus zal in dat geval toch donders goed moeten zijn.