Direct naar artikelinhoud

België smelt, lekt en verwelkt

Een ozonconcentratie van 180 mg per kubieke meter en 34 graden, was het gisteren. Dat mag stilaan ophouden, want net als zijn inwoners, kan België dit weer niet aan. De spoorwegen, wegen, voedselketens en de bouwsector kreunen onder de hitte. Door Tina De Gendt

Voedselagentschap:

'Gevaar voor voedselinfecties stijgt'

Pascal Houbaert: "Als het zo warm is, zijn er altijd meer gevallen van voedselinfecties door bacteriën in de koelinstallaties. Tijdens de zomer krijgen de voedselinspecteurs dan ook specifiek de opdracht naar de koeling te kijken. Op festivals worden vooral de gelegenheidsverkopers goed in het oog gehouden. Voor de mensen thuis loopt elk jaar een sensibilisatiecampagne om goed na te kijken of de koelelementen nog wel allemaal in orde zijn."

"Een slecht onderhouden koelkast kan kwalijke gevolgen hebben. Mensen mispakken zich in dit weer ook vaak aan de temperatuur van de koelkast: als het buiten dertig graden is, voelt de koelkast uiteraard koud aan, maar dat wil niet zeggen dat ze op de juiste temperatuur zit. Een paar graden te warm en de bacteriën gaan aan het vermenigvuldigen. Dan is de kans op salmonella of hysteria-infectie erg groot."

Confederatie Bouw:

'Meer dan een maand achterstand'

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw heeft de bouwsector dit jaar al meer dan een maand vertraging opgelopen. De strenge winter, de natte mei- en aprilmaand en nu de hete voorzomer zijn daar volgens de VCB de oorzaak van. Heel wat aannemersbedrijven hebben te kampen met een lagere productiviteit. "Door de hoge temperaturen wordt er zes uur per dag gewerkt in plaats van acht. De meeste projecten hebben een achterstand van twee maanden", zegt Gabriël Delporte van de Confederatie Bouw.

Anja Larik, woordvoerder van de Bouwunie: "Bouwvakkers kunnen aan de slag, maar de werkgever moet wel extra maatregelen treffen, zoals extra drank en hoofddeksels voor mensen die in de vlakke zon werken. Sommigen kiezen ervoor de werkuren aan het weer aan te passen en mijden de middaghitte."

Infrabel, railinfrastructuurbeheerder van de NMBS:

'Voorbereid op spoorslingeringen'

Frederic Petit: "Bij extreme hitte ontstaat het gevaar dat de rails uitzetten en omhooggetild worden uit hun balast. Dan kan een spoorslingering ontstaan. In België hebben we in 2005 vier vermeende spoorslingeringen gehad, wat erg weinig is. In Groot-Brittannië hadden ze er vorig jaar 157 en in Nederland viel dat het afgelopen weekend nog voor."

"In België nemen we veel preventieve maatregelen om spoorslingeringen te voorkomen. In de lente sturen we al ploegen uit om te controleren welke lijnen in de problemen kunnen geraken bij hitte. Lijnen die gevoelig zijn voor de warmte, zoals drukke spoorlijnen op Halle-Brussel-Zuid-Vorst of spoorwissels waar nog houten dwarsliggers liggen, worden dan extra gecontroleerd."

Boerenbond:

'Gelukkig was het zo nat in mei'

Anne-Marie Vangeenberghen: "De planten die in de serres staan, worden besproeid en voor de planten op het veld is meestal ook kunstmatige irrigatie voorzien. Zolang het nat blijft, kunnen de meeste teelten deze temperaturen aan. Als het nog twee weken zo blijft, zullen er wel problemen ontstaan, omdat het water opgeraakt en een aantal planten dan te vroeg gaan afrijpen."

"Dat dat nu nog niet het geval is, komt vooral doordat veel landbouwers dit jaar zo laat gezaaid hebben wegens het zeer vochtige voorjaar. Daardoor hebben veel landbouwers laat geplant en kunnen de planten nu nog tegen een stootje."

"Ook voor de dieren zijn we er voorlopig nog gerust in. Net als mensen, hebben ze wel last van de warmte: ze hebben minder honger en meer drinken nodig. De koeien geven wel wat minder melk, maar echt dramatisch is het voorlopig zeker nog niet."