Direct naar artikelinhoud

Belg Peter Praet treedt wellicht toe tot ECB-directie

De Belg Peter Praet, nu nog directeur bij de Nationale Bank van België, ligt in koppositie voor de job als directeur bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat verklaarden enkele europarlementsleden en bronnen binnen de Europese Centrale Bank.

Het directiecomité van de ECB bestaat uit voorzitter Jean-Claude Trichet, een vicevoorzitter en vier directeurs. Een van de huidige directeurs, de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell, zwaait eind mei af en moet vervangen worden.

Er zijn twee kandidaten: de Slovaakse Elena Kohutikova, nu nog vicegouverneur van de Slovaakse centrale bank, en de Belg Peter Praet, ex-kabinetschef van Belgisch minister Didier Reynders en nu directeur bij de Nationale Bank van België.

Kohutikova leek het pleit te gaan winnen, omdat de ECB graag opnieuw een vrouw in haar directiecomité zag. Maar informele hoorzittingen met de Slovaakse en Praet hebben het tij doen keren.

“Het verschil tussen beiden was op het vlak van ervaring en competenties zo groot dat we de EU-leden zullen laten weten dat we bereid zijn de Slovaakse kandidate te weigeren, mocht zij gekozen worden”, verklaarde een lid van de Europese Parlementscommissie Economische en Monetaire Zaken, die de hoorzittingen organiseerde. Een ander parlementslid bevestigde dat het parlement duidelijk voor Praet kiest.

De kiesprocedure verloopt als volgt: de ministers van Financiën kiezen een kandidaat, waarna die wordt onderworpen aan een hoorzitting. Vervolgens is het Europees Parlement aan zet met een adviserende stem. De staatshoofden van de 27 EU-leden, tot slot, benoemen dan officieel de nieuwe directeur.