Direct naar artikelinhoud

Londen jaagt op IS-beul

Terwijl de Amerikaanse aanvallen in het noorden van Irak doorgaan, engageren steeds meer landen zich om hulpgoederen te leveren aan de Koerden daar. Ondertussen zet Groot-Brittannië de klopjacht in op de beul die de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde.

Vandaag zou de Belgische regering in lopende zaken het licht op groen zetten om een C130 met hulpgoederen naar de Koerden in Irak te sturen. Dat bericht La Libre Belgique, en ligt in de lijn met wat andere Europese landen doen.

Het Nederlandse kabinet stelt op korte termijn duizend gevechtshelmen en evenveel kogelwerende vesten beschikbaar. En ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en zijn collega van Defensie zeggen dat hun land bereid is in de komende dagen wapens te leveren aan de Koerdische strijdkrachten.

De Amerikaanse luchtmacht heeft gisteren opnieuw aanvallen uitgevoerd op strijders van de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Volgens Iraakse media zijn daarbij enkele tientallen IS-strijders omgekomen. De luchtaanvallen vonden plaats ten zuiden van de Mosul-dam. Daarbij zouden ook voertuigen zijn vernietigd. Het Amerikaanse leger maakte in de nacht van woensdag op donderdag melding van veertien luchtaanvallen.

Na de onthoofding van de Amerikaanse fotojournalist James Foley door IS heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezworen dat de strijd tegen de extremistische groepering doorgaat. IS heeft gedreigd een tweede Amerikaans journalist, Steven Sotloff, te vermoorden als de aanvallen niet ophouden.

In Groot-Brittannië gaat alle aandacht uit naar de beul, de terrorist van Islamitische Staat (IS), die Foley onthoofdde. De man zou behoren tot een bende Britse jihadi's die bekend staat als 'The Beatles'. Volgens een ex-gegijzelde gaat het om een Londenaar die zichzelf John noemt. De Britse veiligheidsdiensten stellen alles in het werk om zijn identiteit te achterhalen en ook de pers houdt een klopjacht op de 'slachter achter het masker'.

Naarmate er meer bewijzen bovendrijven van de grote aanwezigheid van Britse moslimstrijders in Irak en Syrië, menen experts te weten dat de Britten behoren tot de meest bloeddorstige jihadi's. Wellicht werd er ook een Brit 'uitverkoren' om de onthoofding uit te voeren omdat IS zo een grotere impact weredwijd wilde bewerkstelligen.