Dit keurde de Kamer op het laatste moment nog goed

Themabeeld parlement © BART DEWAELE

Naast een lijst met een veertigtal voor herziening vatbare grondwetsartikelen keurde de Kamer donderdagnacht nog een hele reeks andere voorstellen goed.

mg

De Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het licht op groen gezet voor een aantal veranderingen. Er werd ook een lijst met zowat veertig voor herziening vatbare grondwetsartikelen goedgekeurd. De Senaat én de regering moeten zich nog over die lijst uitspreken, maar premier Michel heeft al aangegeven dat hij geen artikelen wil openstellen die voor communautaire discussies kunnen zorgen. Artikel 7bis, dat een klimaatwet in de grondwet zou kunnen verankeren, staat op de lijst. Artikel 1, dat een staatshervorming mogelijk maakt, niet. Maar dat was niet het enige dat beslist werd.

Sms of mail geldig bewijs van aankoop

Het huidige Burgerlijk Wetboek dateert van de tijd van Napoleon en was dringend aan een update toe. Binnenkort volstaat een sms of mail als bewijs van een bindend akkoord tot 3.500 euro. Vandaag is een schriftelijk akkoord nodig voor elke aankoop boven de 375 euro.

1 en 2 eurocent afgerond

Vanaf 1 december zullen handelaars cashbetalingen verplicht moeten afronden naar het dichtstbijzijnde getal van 5 eurocent. Voor betalingen met de bankkaart is de afronding een vrijwillige keuze van de handelaars. De consument mag de stukjes van 1 of 2 cent wel blijven gebruiken voor de betalingen, en de handelaar mag ze verder gebruiken als wisselgeld, ook bij afrondingen.

Groen voor fietsers

Voetgangers en fietsers zullen op bepaalde kruispunten tegelijk groen licht krijgen. Auto’s, moto’s en vrachtwagens staan dan in alle richtingen voor het rode licht.

Bedrijfsleiders kmo’s niet langer gestraft

Kmo’s die hun bedrijfsleider onvoldoende betalen om van het verlaagde tarief uit de vennootschapsbelasting te kunnen genieten, worden voortaan niet extra bestraft.

Bij de recente hervorming van de vennootschapsbelasting werd het ‘minimumloon’ van de bedrijfsleider opgetrokken. Vroeger moest dat 36.000 euro bedragen, nu moet dat 45.000 euro zijn als het bedrijf in kwestie wil genieten van het verlaagde tarief van 20 procent. Wie een lagere verloning voorziet, kreeg een boete van 5 procent. Kmo’s die nu niet aan de loonvereiste voldoen, krijgen nog steeds geen verlaagd tarief, maar de boete wordt geschrapt.

Steun voor gascentrales

Om de sluiting van de kernreactoren in 2025 op te vangen, heeft ons land nieuwe gascentrales nodig. Daarom werd het steunmechanisme voor de nieuwe gascentrales goedgekeurd, omdat die op zich niet rendabel zijn.

Digitale kranten

Op digitale kranten moet binnenkort geen btw meer worden betaald. Voor papieren kranten en tijdschriften bestond al een nultarief. De Kamer breidt dat nultarief nu uit naar digitale publicaties. Voor publicaties die minder dan 48 keer per jaar verschijnen, blijft het btw-tarief liggen op 6 procent, zowel op papier als digitaal. Voor e-books daalt het tarief van 21 naar 6 procent.

Elektrische fietsen

Voor de aankoop van (elektrische) fietsen wordt de btw verlaagd van 21 naar 6 procent, als de Europese Commissie daarmee instemt. De verlaging moet meer mensen stimuleren om voor de fiets te kiezen als vervoersmiddel voor korte en middellange verplaatsingen.

Gescheiden

Mensen die uit de echt gescheiden zijn, weduwnaars en weduwes kunnen zich binnenkort bij de burgerlijke stand laten registreren als ongehuwd. De vermelding ‘uit de echt gescheiden’ wordt, volgens de indieners van het voorstel, vaak als stigmatiserend of pejoratief ervaren.

Voor weduwen en weduwnaars kan de terugkeer naar de vermelding ‘ongehuwd’ een stap in de verwerking van het rouwproces betekenen. De algemene regel wordt dat de burgerlijke staat niet meer vermeld staat op documenten.

Kansspelen

Er werden ook strengere regels rond kansspelen goedgekeurd. De voorwaarden voor kansspelen in cafés worden strenger en verboden voor minderjarigen. Kansspeltoestellen op café vallen voortaan ook onder de kansspelwet.

Rechtsbijstandsverzekeringen

Het parlement stemde ook in met een belastingvermindering op de premies voor rechtsbijstandsverzekeringen. Zo’n verzekering beschermt mensen tegen hoge procedurekosten.