Direct naar artikelinhoud

Bottieau pakt brons op EK judo, Van Tichelt niet

Joachim Bottieau (24) heeft op het EK judo in Boedapest een bronzen medaille gepakt. Dirk Van Tichelt kampte ook voor brons, maar verloor.

De twee Belgen die gisteren in actie kwamen, haalden allebei de halve finale. Daarin verloren ze tegen een Georgische tegenstander. Zo moesten ze via de herkansingen het podium proberen te halen.

"In de halve finale was Tchrikishvili de beste, ook al won hij op strafpunten en kon hij niet scoren", gaf Joachim Bottieau eerlijk toe. "Maar in de kamp voor het brons zou die andere Georgiër Levari Tsiklauri over mijn lijk gemoeten hebben om te kunnen winnen. Toen ik hem op het vorige EK klopte in de achtste finales was hij zo gefrustreerd dat hij mij een kopstoot verkocht. Dat was ik uiteraard nog niet vergeten en ik wilde op een sportieve manier revanche nemen voor dat ongepaste gedrag.

"Bij de Golden Score was ik nog veruit de meest frisse judoka en zo kon ik de yuko voor brons scoren. Vandaag was dat het hoogst haalbare, maar ik ben ervan overtuigd dat ik ooit Europees kampioen zal worden."

Dirk Van Tichelt moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een vijfde plaats, nadat hij tien seconden voor tijd nog een vierde strafpunt moest slikken tegen de Georgiër Zebeda Rekhviashvili. Dat betekent in het judo sowieso de uitsluiting. In de mixed zone schreeuwde hij zijn frustratie uit: "Ik ben bestolen. De Georgiër heeft geen enkele keer aangevallen; het enige wat hij deed, was tegen mijn benen schoppen. Maar toch kreeg ik de strafpunten. Halverwege het duel gebeurde het meest onvoorstelbare. Eerst kreeg Rekhviashvili een shido; die werd dan weggewuifd en tot mijn grote verbazing aan mij toegewezen. Ik kan begrijpen dat een strafpunt weggewuifd wordt, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat dezelfde shido dan naar de andere judoka gaat.

"Toen ik veertien dagen geleden in het ziekenhuis werd opgenomen met een zware ontsteking aan de rechtervoet en aan een kuur van antibiotica moest beginnen, zou ik getekend hebben voor de vijfde plaats, maar vandaag was ik een medaille waard en die heeft men mij afgepakt."