Direct naar artikelinhoud

Vakbonden trekken aan alarmbel over begroting

De vakbonden zijn in alle staten over de plannen die op de onderhandelingstafel van formateur Di Rupo liggen. "Een afbouw van de werkloosheidsuitkeringen gaan wij niet pikken", benadrukt ABVV-topman Rudy De Leeuw.

Volgens Marc Leemans (ACV) zal iedereen moeten bijdragen, maar er moet een eerlijk evenwicht komen. "De eerste prioriteit moet een correcte inning van de belastingen worden, het snoeien in aftrekposten en het hervormen van het fiscale gunstregime van de notionele interestaftrek."

Wij willen de politiek haar werk laten doen, benadrukt De Leeuw. "De vakbonden zijn niet tegen maatregelen om werk en investeringen te stimuleren. Raken aan de notionele interestaftrek is echter geen belastingverhoging, dat is gewoon fair. Dat zijn geen achterpoortjes, maar de boegdeuren die open staan terwijl de boot van de welvaartsstaat aan het zinken is."

De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB willen niet weten van het voornemen om zwaar te raken aan de werkloosheidsuitkeringen, wachtuitkeringen, brugpensioen of tijdskrediet. "Dat gaat bij ons niet passeren", waarschuwt De Leeuw. "De werkloosheid is geen hangmat. De gemiddelde uitkering is 800 euro en die kent al een zware degressiviteit. Mensen die een wachtuitkering krijgen krijgen nog minder. Door daar verder in te snoeien stuur je mensen naar het OCMW. Het is niet door mensen armer te maken dat je iets oplost."

"De onderhandelaars willen een jacht op werklozen openen in plaats van de werkloosheid te bestrijden", voegt het ACV daaraan toe. "Onze minima zijn al bij de laagste van Europa. Veel mensen worden in de armoede gedreven."

De drie vakbonden verzamelen morgen op de Heizel. Daarop zijn 5.000 mensen uitgenodigd, maar de spontane toeloop zal groter zijn, klinkt het. Als hun verzuchtingen niet gehoord worden, kunnen echte acties en zelfs stakingen volgen.