Direct naar artikelinhoud

Meer dan honderd doden na aanslag Al Qaida in Jemen

Bij een zelfmoordaanslag op een controlepost in de buitenwijken van de Jemenitische hoofdstad Sanaa vielen meer dan honderd doden. De aanslag, gericht op het leger, wordt toegeschreven aan Al Qaida.

De zelfmoordterrorist was gekleed in een soldatenuniform. Hij blies zichzelf op tussen een groep militairen die op zo'n 200 meter van het presidentiële paleis oefenden voor de parade die vandaag wordt gehouden ter ere van de nationale feestdag. Dan wordt de 22ste verjaardag van de hereniging van Noord- en Zuid-Jemen gevierd. Er vielen meer dan honderd doden, zo goed als allemaal militairen. Ook raakten nog honderden personen gewond.

"We liepen in de parade en plots hoorden we een luide explosie. Tientallen van onze mannen werden gedood", vertelde kolonel Amin Al-Alghabati aan Reuters. Het gaat wellicht om de dodelijkste aanslag ooit tegen Jemenitische troepen.

Later op de dag eiste een woordvoerder van Ansar al-Sharia de aanslag op. Hij zei, in een telefoontje aan het persagentschap Reuters, dat de aanslag een antwoord was op de 'misdaden' van de veiligheidstroepen die proberen militanten uit hun bolwerken in het zuiden van het land te verjagen. Ansar al-Sharia is een organisatie gelieerd met Al Qaida op het Arabische schiereiland (AQAP). De groepering pleegde eergisteren ook al een aanslag; daarbij werd een Amerikaanse militair adviseur ernstig verwond.

Opstand

Vorig jaar kon Ansar al-Sharia grote delen van de zuidelijke Abyanprovincie veroveren door de politieke onrust in het land. President Saleh, die al dertig jaar het land leidde, werd geconfronteerd met een opstand van de bevolking. Saleh aarzelde toen niet om het leger in te zetten tegen de demonstranten, waardoor Al Qaidarebellen in het zuiden van het land opnieuw aan invloed wonnen. Uiteindelijk stapte Saleh, na Amerikaanse bemiddeling, op en kwam Abd-Rabbu Mansour Hadi aan de macht. De man werd verkozen tijdens presidentsverkiezingen in februari. Onmiddellijk na zijn verkiezing zei Hadi dat een van zijn belangrijkste taken de voortzetting was van de oorlog tegen Al Qaida. Dat, zo liet hij weten, was een religieuze en nationale plicht.

Daarna bleef het relatief rustig in het land. Maar onlangs begon het leger, bijgestaan door Amerikaanse militaire adviseurs, in het zuiden van het land een groot offensief om de steden Zinjibar en Jaar te heroveren op de terroristen en werd iedere dag slag geleverd met militanten gelinkt aan Al Qaida. Afgelopen weekend kwamen daarbij 33 militanten en 19 soldaten om in de stad Jaar.

Oproep van Al-Zawahiri

Daarop riep Al Qaida, bij monde van huidig nummer één Ayman Al-Zawahiri, de Jemenitische bevolking op om in opstand te komen tegen de nieuwe president in het land. Hadi werd daarbij een marionet genoemd van ex-president Saleh. "Dus Saleh is weg en zijn opvolger Hadi heeft de fakkel overgenomen", zei Al-Zawahiri.

Tot gisteren bleef de hoofdstad Sanaa buiten schot. Deze aanslag wordt dan ook gezien als een boodschap aan de nieuwe president dat Al Qaida het Jemenitische leger in het hart kan treffen en dat niemand veilig is.