Direct naar artikelinhoud

Servische 'volksheld' Seselj lacht Joegoslavië-Tribunaal uit

DEN HAAG l 'Omdat ik geen zin heb', zo verklaarde de Servische nationalist Vojislav Seselj zijn afwezigheid op de openingszitting van het Joegoslavië-Tribunaal. Hij zei alle aanklachten tegen hem te 'vermorzelen'.

De openbare zittingen beginnen vandaag en daar zal hij wel aanwezig zijn omdat hij namelijk al een eerste overwinning heeft binnengehaald. Via een hongerstaking heeft hij het recht verkregen om zichzelf te verdedigen en zelf te beslissen wie zijn advocaat wordt als hij er toch een zou willen. Seselj had bij het gerechtelijk onderzoek kunnen verkrijgen dat hij alle tijdens het proces gebruikte documenten op papier en in het Servisch vertaald ontvangt, tot wanhoop van de rechtbank.

Voor het VN-Tibunaal zijn eerder elektronische documenten gebruikelijk. Seselj wees echter het gebruik van een computer van de hand. Onder andere verlangt hij van de openbare aanklager de gedrukte tekst van 207.000 bladzijden, die mogelijk ontlastend materiaal kunnen bevatten. Bovendien moeten de uitspraken van 49 getuigen in andere processen, in totaal 245 dagen, in het Servisch vertaald neergeschreven worden. Een andere eis, onbeperkt bezoek van zijn vrouw, werd niet ingewilligd.

Seselj (52) heeft volgens de aanklacht tijdens de Joegoslavische burgeroorlog met anti-Servische lastercampagnes rechtstreeks bijgedragen tot de moord op Kroaten en moslims. Het proces zal volgens de huidige planning een jaar duren.

Ondertussen werkt Seselj vanuit de gevangenis volop aan zijn verkiezingscampagne. Hij zal ondanks zijn hechtenis deelnemen aan de Servische parlementsverkiezingen in januari. Hij is voorzitter van de door hem opgerichte radicale partij.

Seselj heeft zich in 2003 zelf in Den Haag aangemeld en beweert onschuldig te zijn. In eigen land blijft hij bovendien een volksheld, wiens foto's en naam haast overal te zien zijn. Seselj is een voorvechter van de Groot-Servische gedachte, wat de aanhechting inhoudt van verloren gegane gebieden. Zelfs de onafhankelijke staat Macedonië moet bij Belgrado worden aangehecht omdat het voor hem om niets anders gaat dan om 'Zuid-Servië'.

Seselj was een trouwe bondgenoot van Slobodan Milosevic, maar geldt als veel radicaler dan de overleden voormalige president. (FS)