Direct naar artikelinhoud

Scheve schaats CEO kost HP fortuin

Mark Hurd, de topman van technologiebedrijf Hewlett-Packard, heeft een regeling getroffen met Jodie Fisher, de vrouw die de CEO tot ontslag dwong met haar beschuldigingen van seksuele intimidatie. De vrouw verklaart nu dat ze geen affaire had met Hurd en betreurt dat hij zijn job kwijt is. HP is nu op zoek naar een opvolger voor de gevallen topman. De scheve schaats kostte het bedrijf gisteren 7 procent van zijn waarde.

Gevallen Hewlett-Packard-topman Mark Hurd treft regeling met ex-medewerkster

Volgens HP zijn er geen bewijzen gevonden voor seksuele intimidatie, maar zou Hurd gesjoemeld hebben met declaraties om een intieme persoonlijke relatie met de medewerkster te verhullen. De vrouw ontkende via haar advocaat een seksuele relatie met Hurd te hebben gehad.

Mark Hurd moest vrijdag opstappen als topman van HP omdat hij niet gerechtvaardigde onkostennota’s had ingediend waarmee hij Jodie Fisher vergoedde voor werk dat ze niet geleverd had, waaronder privé-etentjes. Fisher werkte als extern consultant voor HP. In juni beschuldigde ze Hurd van seksuele intimidatie. De twee regelden de zaak naar verluidt onder elkaar en Fisher verzekerde dat ze geen ‘affaire’ had met Hurd. De rondborstige blondine werkte eerder als vastgoedverkoper en dook in de jaren negentig op in softpornofilms als Blood Dolls en Sheer Passion.

Over de regeling die Hurd met Fisher trof zijn geen details bekend. Een anonieme bron heeft tegenover diverse media verklaard dat er als onderdeel van de schikking een niet nader genoemd geldbedrag is betaald. Een andere bron verklaarde dat HP niets betaald heeft, maar dat Hurd zelf de minnelijke regeling heeft getroffen.

“Ik heb mijn klacht met Mark zonder proces minnelijk geschikt”, laat Jodie Fisher in een mededeling weten, zonder de voorwaarden te preciseren.

De vrouw zegt “verrast en bedroefd te zijn” dat Mark Hurd door de zaak zijn werk heeft verloren. “Dat was nooit mijn bedoeling”, luidt het. “Mark en ik hebben nooit een verhouding of intieme seksuele relatie gehad. Ik heb hem voor het eerst in 2007 ontmoet, tijdens een gesprek voor een baan in onderaanneming voor het bedrijf”, verklaart Jodie Fisher.

“Bij HP had ik een contract voor werkzaamheden in verband met evenementen voor vooraanstaande klanten of bedrijfstops in de VS en in het buitenland. Ik heb me voorbereid voor die evenementen, heb hard gewerkt en waardeer het voor HP te hebben gewerkt.”

De gevallen Hurd moet niet met lege handen vertrekken. Hij krijgt een ontslagpremie van 50 miljoen dollar, waarvan 12 miljoen in cash.

HP heeft financieel directeur Cathie Lesjak aangesteld als interim-CEO, tot er een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden. Ondertussen is de speculatie over de opvolging van Hurd volop aan de gang. Waarnemers verwachten dat HP opnieuw buiten de rangen van het bedrijf op zoek zal gaan naar iemand om de operationele leiding voor zijn of haar rekening te nemen, zoals het bedrijf al deed met Hurd in 2005 en Carly Fiorina in 1999.

Wie het ook wordt, de nieuwe CEO krijgt een zware erfenis. Hurd genoot zowel in Silicon Valley als op Wall Street een uitstekende reputatie en die blijft ondanks zijn scheve schaats overeind. Dankzij een stevige controle op de kosten slaagde hij erin om van Hewlett-Packard, een gigant met 300.000 werknemers, het grootste technologiebedrijf van de wereld te maken. Onder zijn bewind stak HP in 2006 Dell voorbij als grootste pc-bouwer.

Sinds Mark Hurd in 2005 aan het hoofd kwam van HP is de beurswaarde meer dan verdubbeld tot 100 miljard dollar. Na zijn uitschuiver ging daar gisteren wel zo’n 7 procent van af.