Direct naar artikelinhoud

Dossier 'Dewinter Filip' ligt op bureau van chef geheime dienst Winants

De Staatsveiligheid komt alweer in opspraak door acties in de Wetstraat. Vlaams Belang zou jarenlang geschaduwd zijn via mol Bart Debie. Administrateur-generaal Winants ontkent. Op zijn bureau lag gisteren nochtans een dossier 'Dewinter Filip'.

De Franstalige openbare televisie RTBF draaide opmerkelijke beelden tijdens een interview met Winants. Net op het moment dat de topman in alle talen verzekert dat zijn diensten zich niet bezighouden met politici, filmt de tv-ploeg een dossier op zijn bureau. Op de farde staat duidelijk geschreven 'Dewinter Filip'.

"We schaduwen geen politici", herhaalde Winants gisteravond, nadat de beelden waren uitgezonden. "Ik geef geen commentaar over het dossier op mijn bureau. Ik zeg alleen: als wij politici betrekken, is dat bijvoorbeeld in verband met taken rond buitenlandse financiering."

Winants moest gisteren tekst en uitleg geven nadat Het Nieuwsblad de getuigenis van Bart Debie bracht. Debie, jarenlang de veiligheidsadviseur van Vlaams Belang, zegt dat hij goed drie jaar als mol van de Staatsveiligheid fungeerde binnen de extreem rechtse partij.

"In 2007 hebben ze me ingelijfd als informant. Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", aldus Debie. Volgens hem wilde de inlichtingendienst onder andere weten welke zakenlui de partij sponsorden. Of wie er deelnam aan de fundraisers die boegbeeld Dewinter organiseerde. De Staatsveiligheid nuanceert. Winants liet gistermiddag al weten dat "een aantal van de beweringen van de heer Debie volledig verkeerd zijn".

Debie, voormalig politiecommissaris van Antwerpen, zegt dat hij eigenlijk niet van plan was zijn werk als informant bekend te maken. Maar na de uitspraken van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) vorige week dat de geheime dienst zich niet bezighoudt met het bespioneren van parlementsleden, besloot hij toch om het stilzwijgen te doorbreken.

Turtelboom vertelde vorige week in het parlement dat de Staatsveiligheid geen politici volgt uit hoofde van hun functie. Er is geen sprake van screenings. De reactie kwam nadat uit een rapport was gebleken dat politici werden opgevolgd voor hun veronderstelde banden met sekten.

Ondanks de getuigenis van Debie hield Turtelboom gisteren vast aan haar standpunt. Ze wacht eerst de resultaten af van een onderzoek van het Comité I. Dat is de dienst die toezicht houdt op de inlichtingendiensten. "De zaak dateert ook uit de periode dat Stefaan De Clerck (CD&V) justitieminister was", zegt Turtelboom. De Clerck zelf zegt "van niets af te weten".

Premier Elio Di Rupo (PS) wil geen commentaar kwijt over de zaak. Zijn regering lijkt Winants, die in de running is voor een nieuwe termijn, nog te steunen.

N-VA eist intussen publieke hoorzittingen. "Het publiek en het parlement hebben het recht om minstens te weten welke regels en criteria de Staatsveiligheid hanteert bij de beslissing om politici en partijen te volgen", zegt ondervoorzitter Ben Weyts.