Direct naar artikelinhoud

Herakles huilt niet meer

Griekse wijn? Reis eens naar Namen, een bijzonder aangename stad - zo ver is dat niet Aan de voet van de Citadel ligt een splinternieuwe eetbar met een ijzersterke focus op Griekse wijn. En lekker eten hebben ze ook.

Aan de poort van de Ardennen en aan de voet van de Citadel kun je heerlijk kuieren in het historische deel van de hoofdstad van het Waals Ge-west. Naast tientallen musea, kilometers voetgangerszone en de Maas kun je hier voortaan ook een stukje Griekenland ontdekken. 'Tapasoif' is een nieuw project van Thomas Tsanis, de Brusselse invoerder van Griekse wijnen (Canette). Hier geen afbeeldingen van de Akropolis of trompe-l'oeils, wel een moderne, met klasse ingerichte eetbar met topingrediënten en een focus op Griekse wijnen.

Enkel de buitengevel en de afgeronde vitrineramen verwijzen nog naar de lange historiek van het pand. Binnen bulkt het van de decoratieve technologische snufjes: metaaltegels op de vloer, verlichting die exact de Y- vormige gastentafels herhaalt tegen het plafond, en toiletten waar je extra lang de tijd neemt om de details te spotten. De open keuken is geïntegreerd in de gelagzaal en schept een huiselijk gevoel. In twee oenomatic-systemen liggen zestien Griekse topwijnen, beschermd onder inert gas. Op de borden aan de muur staan nog eens zeker twaalf stille en sprankelende wijnen vermeld, die beschikbaar zijn per glas.

We bestellen een glas witte Asyrtiko uit Santorini en een schoteltje aperitiefhapjes. In ons hoofd zien we al wat dolmades, inktviselastiekjes, een hoopje roze en een prakje wit verschijnen. Maar we krijgen perfecte tapenade van zwarte olijven, zelfgemaakte humus en feta van een kleine producent. Het vertrouwen groeit, we gaan overstag voor het dagmenu en vragen de wijnkaart. Tot mijn grote verwondering zijn alle wijnen van de gestoffeerde kaart te verkrijgen per shot tussen één en twee euro, per degustatie tussen twee en vijf euro, of per volwaardig glas. Iedere fles heeft ook een consumptieprijs en een meeneemprijs.

Aangezien ik niet eerst een nieuwe taal wil aanleren, laat ik de behulpzame dienster kiezen. Zij serveert ons een Papaioannou uit Nemea. De wijnen uit deze glooiende streek noemt men 'bloed van Herakles'. Die doodde de leeuw van Nemea, zoals we ook kunnen zien op het etiket. Er heerst een zacht klimaat en de ondergrond is er vooral kalkrijk, wat in het algemeen elegante wijnen oplevert.

Onze wijn is op basis van de agiorgitiko-druif (ook wel St. George genaamd), die goed tegen grote hitte kan. Hij heeft een mooie robijnen robe, een matige intensiteit en wat evolutie in de rand. In de neus: wild rood fruit als sleedoorn en veenbes. Varens en mossen. Aroma's van ceder en sigarenkistje verraden een lichte houtopvoeding. Een kruidig, tijm- en anijsachtig parfum verklapt de mediterrane origine.

In de mond is hij vlot en toegankelijk met soepele tannine en puntige zuren. Een smaakflits verwijst naar licht zurig kriekenbier. Ondanks zijn leeftijd ontwikkelt hij nog sappig rood fruit. Milde alcohol bevordert de vlotte drinkbaarheid. Houtgebruik en extractie zijn beheerst.

De afdronk is complex, zuiver en persisterend gedragen door de zuren, als bij een fijne bourgogne. De schenktemperatuur is perfect.

Dit is mijn beste Griekse wijnervaring ooit. De lijn wordt doorgetrokken in de Grieks-Franse keuken van Valerie-Anne Dupont, een vrouw met veel culinair talent. Misschien een waardige kandidate voor Lady Chef of the Year!

WIJ PROEFDEN

Estate Papaioannou 2007 (agiorgitiko) Nemea, Peloponnesos, Griekenland, 13% Vol., papaioannouwines.gr Import in België: www.canette.be

PRIJS

26 euro per fles om ter plaatse te drinken, 7,50 euro om mee te nemen.

WAAR

Tapasoif Wine and tapa's bar
26, rue des Brasseurs Namen
081 65 67 77
www.tapasoif.be
Open van donderdag tot en met zondag