Direct naar artikelinhoud

Meedogenloze misdaadgeneraal

Acht vuurwapens had hij bij zich, toen hij maandag werd gearresteerd. Mexico slaakt een zucht van verlichting nu Miguel Treviño achter slot en grendel zit.

Miguel Treviño is bloeddorstig, meedogenloos en uitzonderlijk sadistisch. Alleen al de naam van deze drugsbaas doet veel Mexicanen de koude rillingen over de rug lopen. Zijn arrestatie is dan ook met luid gejuich ontvangen, al is het zeker geen garantie voor een afname van het geweld in Mexico.

Mexicaanse mariniers hebben de topcrimineel maandag opgepakt nabij Nuevo Laredo, een stad aan de grens met de Verenigde Staten. Hij had twee miljoen dollar in contanten bij zich, acht vuurwapens van zwaar kaliber en vijfhonderd kogels. Bij de arrestatie is geen enkel schot gelost, aldus een woordvoerder van de Mexicaanse regering.

De 40-jarige Treviño was de baas van de Zetas, de meest gevreesde criminele organisatie van Mexico. De organisatie ontstond eind jaren negentig, toen militairen van een elite-eenheid deserteerden en hun diensten aanboden aan het Kartel van de Golf, een van de machtigste drugskartels van het land. In 2010 begonnen de Zetas voor zichzelf en gingen de strijd aan met hun voormalige opdrachtgevers en rivaliserende Mexicaanse drugsbendes.

Gruwelmethoden

De Zetas verdienen hun geld met drugshandel, afpersing, ontvoering en mensenhandel. Ze hebben bordelen in bezit, handelen in wapens en controleren een deel van de illegale cd-verkoop. De afgelopen jaren hebben ze hun werkterrein uitgebreid naar Guatemala, Honduras en Nicaragua, waardoor het geweld in die landen enorm is toegenomen. Dankzij hun militaire training beschikken de Zetas over zeer geavanceerde technieken en volgens analisten zijn ze beter bewapend dan het Mexicaanse leger.

Maar de oud-militairen zijn vooral berucht vanwege hun gruwelijke methoden. Ze martelen hun slachtoffers langdurig, villen hen levend en hangen onthoofde lijken aan bruggen en viaducten. Migranten die via Mexico de Verenigde Staten proberen te bereiken, vallen regelmatig in handen van de Zetas. De criminelen eisen losgeld, of dwingen de vrouwen tot prostitutie en gebruiken de mannen als loopjongens. Wie niet meewerkt wordt gemarteld en gedood.

Treviño, alias Z-40, werd geboren in Nuevo Laredo. Als tiener raakte hij betrokken bij criminele activiteiten en bouwde een reputatie op als intelligente, meedogenloze en sadistische jongen. Hij kon eind jaren negentig aan de slag bij de Zetas en maakte snel carrière binnen de organisatie. Treviño was een van de weinige topmannen zonder militaire opleiding. Hij staat erom bekend bondgenoten uit de weg te ruimen om zelf hogerop te komen, wat hem de bijnaam 'Judas' opleverde.

Nadat zijn voorganger Heriberto Lazcano vorig jaar door regeringstroepen werd neergeschoten, werd Treviño de baas van de Zetas. Zoals dat gebruikelijk is onder drugsbazen leidde hij een decadent leven met dure auto's, meerdere vrouwen en exotische dieren die hij uit Afrika liet importeren. Hij is aangeklaagd voor onder meer moord, marteling en witwasserij. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en executie van 265 migranten zonder papieren, die in een massagraf zijn teruggevonden.

80.000 doden

Het is de eerste grote vangst sinds president Enrique Peña Nieto in december vorig jaar aantrad als president van Mexico. Zijn voorganger Felipe Calderón verklaarde in 2006 de oorlog aan de drugskartels met als gevolg een militarisering van de samenleving en een explosie van geweld. De afgelopen zeven jaar zijn naar schatting 80.000 slachtoffers gevallen in deze mede door de Verenigde Staten gefinancierde oorlog.

De harde aanpak van de regering heeft de macht van de Mexicaanse drugsbendes niet ingeperkt. Integendeel, zij hebben een groeiende invloed in andere Latijns-Amerikaanse landen en zouden inmiddels ook voet aan de grond hebben in West-Afrika, vanwaaruit ze drugs naar Europa vervoeren.

Critici van de drugsoorlog vinden dat de regering dweilt met de kraan open aangezien regeringstroepen en lokale politici zich laten omkopen of direct samenwerken met de criminele organisaties.

De arrestatie van Treviño is een grote triomf voor zowel de Mexicaanse regering als de Verenigde Staten, die vijf miljoen dollar op Treviño's hoofd hadden gezet. Het is echter onwaarschijnlijk dat de vangst het geweld in Mexico zal indammen. De drugsbaas wordt naar verwachting opgevolgd door zijn jongere broer Omar, die bekendstaat als een veel zwakkere leider. Analisten voorzien een bloedige interne machtsstrijd en gewelddadige botsingen met andere kartels.