Direct naar artikelinhoud

Families AB InBev en Solvay krijgen half miljard dividend

De familieaandeelhouders van de biergigant AB InBev en van de chemiegroep Solvay ontvingen dit jaar voor 447 miljoen euro dividenden. Daarmee vertegenwoordigen zij 40 procent van de dividendinkomsten die dit jaar naar familieaandeelhouders stromen, berekende De Tijd.

De krant onderzocht wie de grootste ontvangers zijn van de 4,4 miljard euro die de Belgische beursgenoteerde bedrijven dit jaar uitkeren. Liefst 1,1 miljard euro, of 25 procent, gaat naar familieaandeelhouders zoals de familie rond de huidige ondernemers (onder meer GBL en Omega Pharma), of de nazaten van de stichters (onder meer Solvay, Bekaert en Delhaize).

De Belgische familietak van AB InBev (De Mévius, Van Damme, De Spoelberch) voert de lijst aan met 185 miljoen euro aan geïnde dividenden. Dat is 45 miljoen euro meer dat wat de Braziliaanse familieaandeelhouders trokken.

Bij een soortgelijke studie van De Tijd in 2006 was het verschil in dividendinkomen tussen beide dynastieën nog veel groter. De verkleining van de kloof illustreert de verkoopsdruk vanuit Belgische hoek. De Belgische AB InBev-families bouwen hun belang af om hun vermogen te spreiden. Dat levert nieuwe inkomsten op.

De nazaten van Ernest Solvay strijken dan weer 120 miljoen euro op, al blijft dat bedrag eerder een ruwe schatting. De familie zou tussen de 27 en 28 procent van de Solvay-aandelen in handen hebben, zo verklaarde Tubize-voorzitter Janssen enkele jaren geleden. Maar een preciezere schatting is dat 80 procent van de aandelen van het controlevehikel Solvac eveneens bij de familie zit.

Colruyt tekent voor een vierde plaats, met een bedrag van 62,6 miljoen euro. Ter vergeljking: de veel grotere familie Delhaize strandt op de achtste plaats met 32 miljoen. Daar zou heel de familie samen op 20 procent van de aandelen uitkomen. GBL en NPM, de twee holdings van Albert Frère, keerden dit jaar samen een half miljard euro uit. Amper 10 procent daarvan, of 46,5 miljoen euro, belandde op de rekening van de familie Frère-Bourgeois. Toch nog goed voor een vijfde plaats.