Direct naar artikelinhoud

Gps meest begeerd bij stijgend aantal auto-inbraken

Auto-inbraken zitten sinds 2005 opnieuw in de lift. Dat blijkt uit gegevens die autoruitenspecialist Carglass verzamelde bij 1.450 gedupeerden. De dieven zijn niet langer straatboefjes, maar georganiseerde bendes die op bestelling multimediamateriaal en dure attributen stelen.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL l In samenwerking met de federale politie en Binnenlandse Zaken wordt deze zomer een preventiecampagne opgezet. Ook wordt gedacht aan 'maatregelen' om lakse leasingnemers of autohuurders te sensibiliseren.

Van maart 2007 tot en met eind mei ondervroeg Carglass 1.450 klanten die hun zij- of achterruit lieten vervangen in negen servicepunten in Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi. Ruim 94 procent van hen bleek het slachtoffer te zijn van criminaliteit.

Brussel is de absolute hotspot. In de hoofdstad werden vorig jaar maar liefst 15.259 diefstallen gepleegd uit voertuigen. De cijfers die politiezone-Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) bekendmaakte, staven die stelling. Het aantal diefstallen in auto's steeg er met 28 procent tegenover het jaar ervoor.

"Voor het eerst sinds 2002 zien we opnieuw een stijging van het aantal diefstallen uit voertuigen", verklaart Lieve Craps van de federale politie. "In 2005 registreerden we bijna 71.000 voltooide feiten, in 2006 ruim 74.000, goed voor een totaal van 211.000 gestolen voorwerpen." Ook Carglass zag in zeven jaar tijd het aantal interventies verdubbelen. Het driehoekruitje is nog steeds het populairste om stuk te slaan.

Vooral op vrijdagavond tot zondagochtend slaan de dieven toe, in 64 procent van de gevallen zelfs in een straal van 10 kilometer rond de woonplaats van de eigenaar. Volgens Jean-Pierre Filippini, directeur sales & marketing bij de ruitenspecialist, zijn vooral jonge wagens (tot vier à zes jaar oud) een begeerd doelwit. "Het zijn trouwens niet per se de duurdere merken: dieven hebben het veeleer gemunt op middenklassewagens en monovolumes."

De buit? Autoradio's hebben plaats geruimd voor multimedia (62 procent), en ook zonnebrillen, aktetassen of kledij zijn populair. De gemiddelde waarde van gestolen goederen bedraagt 650 euro. Lieve Craps: "Het vervelendste zijn de boorddocumenten. Als die gestolen worden, kan dat voor ontzettende problemen zorgen. Daarom raden wij aan om zeer goed voor het inschrijvingsbewijs met het chassisnummer te zorgen." Enkel een kopie van de boorddocumenten bij hebben, is evenwel niet toegelaten.

Slechts 74 procent van de gedupeerden doet aangifte van de inbraak, 85 procent brengt zijn verzekeringsmaatschappij op de hoogte. "Om die drempel te verlagen denken we aan elektronische aangiftezuilen in de Carglass Service Centers", onthult Filippini.

Dat is niet het enige project dat op stapel staat. In samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken zal deze zomer een sensibiliseringscampagne op poten worden gezet om bestuurders op de gevaren te wijzen. Wie zich blootstelt aan dieven krijgt een folder, wie de preventieve tips ter harte neemt een cadeautje. Mogelijke tips zijn onder meer alle waardevolle voorwerpen uit je wagen nemen en zelfs de zuignapring van je afneembare gps op de ruit te verwijderen. Inbrekers vinden namelijk in 90 procent van de gevallen de gps terug, vooral in het handschoenkastje.

"Een nieuw probleem zijn de hardleerse bestuurders van geleasede of gehuurde auto's", besluit Philippe Willekens, directeur preventie van Binnenlandse Zaken. "Zij kijken beduidend minder om naar hun wagen dan echte eigenaars. Daarom denken we aan maatregelen om hen erop te wijzen dat ze evengoed verantwoordelijk zijn voor hetgeen in hun wagen ligt."

Dieven hebben het niet gemunt op duurdere merken, wel op middenklassewagens en monovolumes