Direct naar artikelinhoud

Fiscus vs. De Gucht: de boksmatch gaat voort

De fiscus onderzoekt of Karel De Gucht (Open Vld) belastingen moest betalen op de verkoop van bepaalde aandelen. Een nieuwe episode in de strijd tussen de belastinginspectie en de eurocommissaris.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) onderzocht de jongste maanden de herkomst van het geld waarmee Karel De Gucht een villa kocht in Toscane. Omdat het liberale kopstuk elke medewerking weigerde, vroeg en kreeg de fiscus via de banken inzage in zijn rekeningen. De Gucht probeerde als reactie de wet inzake het bankgeheim door het Grondwettelijk Hof te laten toetsen, maar in afwachting van een uitspraak ging het onderzoek van de fiscus verder. De BBI heeft nu klaarheid over de herkomst van het geld.

Er is geen probleem mee, zo blijkt. Maar onderweg stootte de inspectie op een nieuwe kwestie. De Gucht plukte in 2005 de vruchten van zijn verkooprecht op aandelen van de Belgische verzinkingsgroep Vista. Het gaat om een bedrag van zo'n miljoen euro. Financiën wil nu weten of De Gucht daar geen belastingen op hoorde te betalen.

De advocaat van De Gucht, Victor Dauginet, had daarover gisteren een telefonisch onderhoud met belastinginspecteur die zich met het dossier bezighoudt. Dat het nieuws voordien al in De Tijd uitlekte, is alvast de aanleiding om opnieuw met modder in mekaars richting te gooien. De Gucht haalde de voorbije maanden verschillende keren uit naar het "gepest" van de fiscus.

Afluisteren

Advocaat Dauginet benadrukt dat belastinginspecteurs gebonden zijn aan het beroepsgeheim. "En toch raakt dit in de pers. We zullen zij die doelbewust via oneigenlijke wegen de politieke carrière van De Gucht willen breken, vinden. Trouwens, ik sprak vandaag met de inspecteur de BBI. Hij wilde zijn verhaal doen, maar na twee zinnen stopte hij. 'Ik heb liever dat je langskomt', zei hij. 'Bent u bang dat ik dit gesprek opneem, of zo', repliceerde ik. 'Nee', antwoordde hij. Ik vroeg daarop: 'denkt u dat u afgeluisterd wordt?'. Hij antwoordde niet. Ik interpreteer dat als een bevestiging."

Karel Anthonissen, hoofd van de BBI en eerder al doelwit van De Gucht, ontkent het afluisterverhaal en kaatst de bal terug. "Bij ons is niets gelekt, het komt van bij hen. Ze verdedigen zich al voor een procedure die nog moet beginnen."

Dauginet laat weten dat de fiscus volgens hem geen belastingen kan innen op de verkoop van de aandelen. "De meerwaarde is gecreëerd in 2001 toen de prijs van de aandelen werd vastgelegd. Toen was er nog geen wetgeving om hier belastingen op te heffen."