Direct naar artikelinhoud

Open Vld krijgt rebellie in Antwerpen niet onderdrukt

ANTWERPEN

De beslissing van Open Vld om omwille van het Oosterweelakkoord uit het Antwerps stadsbestuur te stappen, verdeelt de partij. Dissident schepen Ludo Van Campenhout daagt de partijtop uit met de vraag om een ledencongres te organiseren. Dat zou wel eens een pijnlijk moment kunnen worden voor voorzitter Alexander De Croo.

Het was Antwerps fractieleidster Annick De Ridder die gisterenochtend het schepencollege meedeelde dat Open Vld “hoe dan ook” opstapt uit de meerderheid. Aanleiding voor het vertrek is het Oosterweelcompromis dat de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de haven woensdag bereikten: er komt geen brug, maar een tunnel om de ring te sluiten. Het feit dat de stad en de haven de meerkosten van 352,7 miljoen euro delen, is niet naar de zin van de liberalen, die “een duidelijk signaal” gaven.

De Ridder krijgt de volle steun van nationaal voorzitter Alexander De Croo, maar in de Antwerpse afdeling heeft de vertwijfeling toegeslagen. Schepen Ludo Van Campenhout, die al eerder aankondigde op post te willen blijven, bleef halsstarrig vasthouden aan zijn standpunt. De andere liberale schepen, Luc Bungeneers, tekende de ontslagbrief wel, maar met duidelijke tegenzin.

“Annick De Ridder heeft voor haar beurt gesproken”, aldus lokaal voorzitter Marco Laenens. Anderen zijn nog scherper: “Zomaar uit de coalitie stappen is een domme, onbesuisde reactie van een jonge partijtop met profileringsdrang en een groot ego.” Schepen Van Campenhout daagt de partijtop in ‘Brussel’ uit om een congres over de kwestie bijeen te roepen. “Ik blijf hoe dan ook schepen. Mijn vizier staat voorlopig nog altijd op Open Vld, het zijn de Antwerpse leden die beslissen of we al dan niet uit het stadsbestuur stappen. Pas als die beslissing valt, weet ik of ik mijn partijkaart kan houden of moet weggooien.” Ook ontslagnemend schepen Bungeneers is gewonnen voor een congres. Verschillende liberalen twijfelen grondig aan de winstkansen van de partijtop bij een stemming door het ledencongres, dat volgens de partijstatuten het ontslag van een fractie ‘kan’ bekrachtigen. “Ludo heeft veel medestanders in de stad”, klinkt het. “De Croo zou wel eens in het zand kunnen bijten.”

Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) heeft de liberalen niet nodig om een meerderheid te vormen. Toch hoopt hij dat Open Vld nog eens wil nadenken over zijn exit uit de coalitie. En zo niet zal de druk verhoogd worden om na Van Campenhout ook de aarzelende Bungeneers aan boord te houden. “Bungeneers zit gewrongen tussen zijn loyauteit aan de stad en aan de partij. Als puntje bij paaltje komt, denk ik toch dat hij eerder voor Antwerpen kiest”, bevestigt een topliberaal.