Direct naar artikelinhoud

'Paus gooit handdoek in de ring na Vaticaans seksschandaal'

Onthullingen over een netwerk van homoseksuele relaties in het Vaticaan zouden voor paus Benedictus XVI de druppel geweest zijn om zijn ontslag in te dienen. Dat onthult de Italiaanse krant La Repubblica.

Een sauna in de wijk Quarto Miglio, een appartement dat eigenlijk bedoeld was om de aartsbisschop van Verona een Romeinse domicilie te geven, een villa net buiten de hoofdstad, een wellnesscentrum en vertrekken in het Vaticaan zelf: de lijst met plaatsen waar hoge geplaatste leden van de Vaticaanse curie hun (leken)minnaars ontmoet zouden hebben, is lang.

Drie kardinalen, Julian Herranz, Salvatore de Giorgi en Josef Tomko kregen van Benedictus de opdracht om onderzoek te doen naar Vatileaks, een schandaal waarbij geheime documenten uit het Vaticaan openbaar gemaakt werden. Het drietal heeft een heel netwerk van homoseksuele ontmoetingen en afpersingen kunnen blootleggen. Vaticaanse dangerous liaisons die een oude en vermoeide paus blijkbaar niet meer zelf het hoofd wilde bieden.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica werd de paus van april tot december wekelijks op de hoogte gehouden van de vorderingen van het onderzoek door Julian Herranz. Wat Benedictus te horen kreeg, werd week na week erger. In oktober zou voor het eerst het woord 'homoseksualiteit' gevallen zijn in het pauselijke appartement. Op 17 december volgde dan een dossier van 300 pagina's met alle namen, plaatsen en details. Een bron dichtbij het rapport zou verklaard hebben dat alles draait rond 'overtredingen van het zesde en zevende gebod'. Onkuisheid en diefstal, dus. Volgens het onderzoek waren de betrokkenen door hun homoseksuele relaties erg vatbaar voor afpersing en dus mag het niet verwonderen dat er Vaticaanse geheimen naar buiten lekten.

Het werd de paus te veel. De 85-jarige Ratzinger, die al veel kerkelijke seksschandalen op zijn bord kreeg de voorbije jaren, speelde naar verluidt al een tijdje met het idee om zijn ontslag in te dienen. Op de dag dat hij het hele onderzoek van de drie kardinalen onder ogen kreeg, zou hij de knoop definitief hebben doorgehakt. Hij zou zijn biograaf Peter Seewald bij zich geroepen hebben en gezegd hebben: "Ik ben oud. Ik heb genoeg gedaan. Basta."

Benedictus zou van plan zijn om de hele bundel over te maken aan zijn opvolger die 'sterk, jong en heilig' genoeg moet zijn om komaf te maken met alle schandalen.

Het Vaticaan liet bij monde van woordvoerder Federico Lombardi weten dat ze geen commentaar gaven op de onthullingen. "We ontkennen noch bevestigen", zo klonk het.

Maar, opmerkelijk, Dino Buffo treedt het verhaal bij. Buffo staat aan het hoofd van TV2000, een televisiezender in handen van de Italiaanse bisschoppen. Enkele jaren geleden was hij zelf de spil van een seksschandaal: hij zou de vrouw zijn homoseksuele minnaar lastig gevallen hebben en later betaald hebben om de zaak in de doofpot te steken. Buffo moest ontslag nemen uit zijn toenmalige job, maar kreeg de volle steun van het Vaticaan. Nu beaamt de man dat het Vaticaanse seksschandaal een van de redenen is dat de paus ontslag neemt. "Hij stapt op zodat er einde gesteld kan worden aan dit schandaal", aldus Buffo.